Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European a decis că Rovana Plumb nu este potrivită pentru funcţia de comisar european. Decizia în cazul Rovanei Plumb s-a luat cu 13 voturi pentru şi 7 voturi împotrivă, anunţă europarlamentarul Siegfried Mureşan. Acum România trebuie să facă o nouă nominalizare.
Siegfried Mureşan a anunţat, pe Facebook, că membrii Comisiei JURI vor trimite preşedintelui PE, David Sassoli, o scrisoare prin care îl informează de decizia luată.
„Decizia finală a Comisiei Juridice a Parlamentului European este că Rovana Plumb şi candidatul maghiar, Laszlo Trocsanyi nu pot fi comisari europeni. Decizia în cazul Rovanei Plumb s-a luat cu 13 voturi pentru şi 7 voturi împotrivă. JURI va trimite o scrisoare preşedintelui Parlamentului European prin care informează că cei doi nu pot deveni membri ai Comisiei Europene. Fără avizul pozitiv al Comisiei Juridice nici măcar audierea în Comisia de specialitate nu poate avea loc. România trebuie să facă o nouă nominalizare. Avem nevoie de un comisar al României, nu de un comisar al PSD şi al Vioricăi Dăncilă”, a scris pe Facebook Mureşan.
Plumb, incompatibilă cu Tratatele şi Codul de conduită
Purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch Guillot, explică de ce propunerea de comisar european desemnată de România a fost respinsă.
”Comisia Juridică a Parlamentului European a votat că cei doi comisari desemnaţi (România şi Ungaria) sunt incapabili să exercite funcţiile lor în acord cu Tratatele şi Codul de Conduită. Preşedintele Parlamentului European va întreba acum ce paşi intenţionează să ia Ursula von der Leyen”, a scris, luni, pe Twitter, Jaume Duch Guillot.
Rovana Plumb, scrisoare către oficialii europeni
Rovana Plumb a transmis, luni, o scrisoare Comisiei Juridice din Parlamentul Europan în care afirmă că şi-a lichidat împrumutul de 800.000 de lei, oferind persoanei fizice de la care l-a luat două apartamente pe care le deţine în România.
„Plumb: Probleme au fost ridicate cu privire la un credit de 800.000 euro despre care a relatat presa, însă care nu a fost menţionat în declaraţia de avere, anumite acţiuni la o companie (Grupul verzilor) şi cazul de corupţie în care a fost implicată în 2017 (PPE). A fost decis că: îngrijorările cu privire la cazurile de corupţie sunt în afara competenţei JURI şi ar trebui ridicate în timpul audierilor; informaţii suplimentare vor fi cerute despre împrumut şi acţiuni”, potrivit documentului Comisiei JURI, citat de Mediafax.
Cetățeanul TV