Românii vor obține pașapoartele mai repede și mai ușor

Taxa de pașaport
Procedurile pentru eliberarea pașapoartelor se vor simplifica

Veste bună pentru românii care au nevoie de un pașaport. Procedurile pentru obținerea documentelor de călătorie se vor simplifica, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Totodată, documentul adoptat stabilește și o reducere a perioadei în care cetățenii români pot obține un pașaport simplu electronic.

Hotărârea Guvernului nr. 802/2018 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate aduce o serie de modificări ce vizează simplificarea procedurilor și scurtarea duratei necesare eliberării pașaportului, potrivit Avocat.net.

Astfel, în cazul cererilor depuse în țară, termenul de eliberare a pașapoartelor simple electronice se reduce de la 30 de zile, cât era până acum, la 15 zile lucrătoare de la data depunerii solicitării.

În schimb, în cazul cererilor depuse în străinătate, sunt prevăzute două termene de eliberare a pașaportului, în funcție de țara unde se depune solicitarea de eliberare. Astfel, românii care depun cererea într-o țară membră a Uniunii Europene (UE) trebuie să aștepte 45 de zile pentru eliberarea documentului de călătorie, iar cei care depun cererea într-o altă țară nemembră a UE așteaptă timp de 60 de zile lucrătoare eliberarea pașaportului. În trecut, termenul de eliberare a pașaportului era același pentru toți românii care trăiesc în străinătate, indiferent de țara în care făceau solicitarea, mai exact, termenul era de 90 de zile.

Pentru solicitarea unui pașaport simplu temporar pentru un minor nu mai este nevoie de o traducere legalizată a documentelor medicale emise de unitatea medicală din străinătate care va efectua tratamentul medical, așa cum se întâmpla până acum, ci de prezentarea unei traduceri autorizate.

De asemenea, dacă procura specială şi declaraţia privind acordul de eliberare a paşaportului minorului conțin și împuternicirea sau acordul pentru eliberarea altor acte în afară de pașaport, sunt restituite, după scanare, solicitantului și nu vor mai fi reținute, așa cum se întâmpla în trecut. În același timp, se elimină și obligația de a prezenta originalul certificatului de naștere al minorului la ridicarea pașaportului simplu, fie el electronic sau temporar, fiind posibilă eliberarea pașaportului pentru minorul cu vârsta de până la 14 ani și prin prezentarea unei copii a certificatului de naștere.

LĂSAȚI UN MESAJ

*