Românii, păcăliţi din nou: Zborurile Blue Air anulate până pe 10 octombrie!

FOTO: Anna Zvereva /Wikimedia Commons
FOTO: Anna Zvereva /Wikimedia Commons

Compania Blue Air, care anunțase suspendarea zborurilor până în 12 septembrie, a anunțat vineri că își propune să reia zborurile din 10 octombrie.

CITEŞTE ŞI: Consilierul lui Grindeanu, blocat în Grecia din cauza Blue Air

„Societatea nu dispune în acest moment de fondurile necesare plății combustibilului și celorlalte cheltuieli operaționale”, arată compania.

Potrivit unui comunicat al Blue Air, conducerea companiei a constatat că în ultimele 48 de ore nivelul vânzărilor de bilete a fost semnificativ afectat, iar sumele care au fost încasate de procesatorii de plăți au fost blocate de către aceștia.

„Societatea nu dispune în acest moment de fondurile necesare plății combustibilului și celorlalte cheltuieli operaționale, necesare pentru zborurile planificate începând cu data de 12 septembrie”, se arată în comunicat.

Mai mult, compania spune că toți furnizorii de servicii esențiale zborurilor au condiționat furnizarea respectivelor servicii de plata datoriilor scadente.

„În acest context au fost analizate toate aspectele privind modalitatea de reluare cât mai rapidă a activității de zbor, discutându-se în mod direct cu zeci de furnizori critici ai companiei, respectiv aeroporturi, societăți de handling, furnizori de combustibil, autorități de control al traficului aerian, precum și cu proprietarul aeronavelor operate de Blue Air. În urma acestora, Societatea își propune să reia zborurile începând cu data de 10 octombrie 2022″, arată compania.

Pasagerii să nu se mai prezinte

Blue Air anunță toți pasagerii cu zboruri programate până în data de 10 octombrie 2022 să nu se mai prezinte la aeroporurile de plecare, aceste zboruri neputând fi operate.

„Precizăm faptul că în cadrul discuțiilor purtate în Consiliul de Administrație al Blue Air, reprezentantul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a solicitat reluarea cât mai rapidă a zborurilor, iar votul reprezentantului Ministerului Finanțelor nu a putut fi exprimat. Votul reprezentantului Ministerului de Finanțe este unul extrem de important, având în vedere faptul că această instituție a emis Scrisoarea de Garanție pentru acordarea de către Eximbank SA a creditului comercial în sumă de 300.775.000 LEI, credit garantat cu 75% din acțiunile Societății și alte active deținute de Blue Air și acționariatul Societății”, mai trasmite compania.

Reprezentanții Blue Air susțin că au convingerea că cei 2 investitori cu care acționariatul societății se află în discuții extrem de avansate la momentul la care a intervenit această situație de forță majoră, vor avea timpul necesar să analizeze absolut toate implicațiile acestui eveniment și să decidă, în mod definitiv, dacă doresc să investească sumele necesare revenirii Blue Air la cifrele dinainte de pandemia de COVID – 19 și acoperirea pierderilor de aproximativ 130.000.000 de euro suferite în această perioadă, din cauza interdicțiilor de zbor, a incertitudinii privind numeroasele valuri de pandemie, a creșterii absolut bruște și la niveluri extraordinare a prețului combustibilului, cauzate în principal de războiul din Ucraina, și scăderea cu peste 15% a puterii de cumparăre a monedei EUR față de USD.

Ajutor de la stat

„Precizăm faptul că ajutorul de Stat a fost dimensionat strict pentru a acoperi pierderile suferite de Blue Air în perioada de suspendare a zborurilor, ca urmare a declarării stării de urgență în perioada martie-iunie 2020 și a deficitului de numerar al Societății limitat la data de 31 decembrie 2020, în condițiile în care pandemia a afectat în mod profund veniturile societății în perioada 2020 – 2021″, mai arată reprezentanții societății.

Blue Air a anunțat marți că, din cauza unei popriri a conturilor de către Ministerul Mediului, compania sistează toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022.

De atunci, compania Tarom, la solicitarea autorităților, a organizat patru curse speciale de repatriere a românilor afectați de decizia Blue Air.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here