Românii nu mai pot fi amendați dacă nu au actul de identitate la ei

Scandalagiu din București și-a amenințat vecinii cu mai multe cuțite, polițiștii l-au împușcat în picior

De la sfârșitul lunii ianuarie 2020, românii nu mai pot fi amendați dacă nu au actul de identitate la ei.

Legea s-a schimbat în luna ianuarie a acestui an, această modificare legislativă intrând în vigoare la 26 ianuarie 2020

Concret, în prezent, polițiștii te pot amenda doar dacă refuzi să dai informații pentru a-ți fi stabilită identitatea. Nu și dacă nu ai buletinul la tine.

În luna octombrie a anului 2019, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 192/2019 pentru modificarea Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice,

Legea a modificat articolul potrivit căruia persoanele care nu se pot legitimă cu actul de identitate sunt amendate.

Ce anume se pedepsește

Astfel, din acest an, se pedepsește doar refuzul persoanei de a furniza date pentru stabilirea identității sale.

„Refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu”, se precizează în Legea nr. 192/2019 .Dacă nu ai buletinul la ține dar le dai oamenilor legii date pentru stabilirea identității , respectiv nume, prenume, CNP, număr, ei nu mai au dreptul să te amendeze.

Tot din acest an, s-au majorat amenzile pentru refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale. Sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, potrivit bugetul.ro.
O persoană care refuză să dea date pentru a i se stabili identitatea poate fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here