Românii din Italia ar putea deveni minoritate națională și vor primi mai multe drepturi

FOTO: ShenXin/Pixabay.com
FOTO: ShenXin/Pixabay.com

Comunitatea românească din Italia ar putea deveni minoritatea națională în Italia, potrivit vicepreședintelui Consiliului local din orașul italian Prato (regiunea Toscana), Claudiu Stănășel. Reprezentantul românilor în Primăria Prato spune că a repus pe agenda publică o inițiativă mai veche.Concret, este vorba despre un demers politic în vederea modificării unui act normativ din 1999 – legea 482 – care conţine „Regulamentul privind protecţia minorităţilor lingvistico-istorice”.

Modificând această lege, românii ar putea fi recunoscuți și protejați ca minoritate lingvistică de Constituția Republicii Italiene, alături de alte minorități, cum ar fi albanezii, catalanii, grecii, slovenii, croații și francezii.

Claudiu Stănășel, vicepreședinte al Consiliului local din Prato, a declarat că „limba română este a doua limbă vorbită pe teritoriul peninsulei după italiană”.

El a menționat că în acest an va fi lansată o campanie politică puternică, promovată activ și prin intermediul rețelelor sociale, care va explica avantajele obținerii statutului de minoritate lingvistică recunoscută pentru cea mai numeroasă comunitate de străini care locuiește în Italia. Statul italian pune la dispoziție între 5 și 10 milioane de euro pentru proiecte dedicate minorităților lingvistico-istorice recunoscute în fiecare an începând din 1999.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here