Românii care au în întreţinere cel puţin trei copii care urmează o formă de învățământ vor beneficia de prețuri mai mici la energia electrică.
CITEŞTE ŞI: Simion cheamă lumea la protest: Veniţi cu facturile! Vrem alegeri anticipate
În acest sens a fost adoptat un amendament la OUG pe energie. Prețul plătit de aceste familii va fi de 0,68 lei pentru un kilowatt, tariful minim, indiferent de consum.
Tariful de 0,68 lei pentru un kilowatt este valabil pentru consumatorii casnici care se încadrează într-un plafon de consum redus, de până la 100 KWh. Excepție vor face familiile care au în întreținere cel puţin trei copii înscrişi într-o formă de învăţământ. Aceștia vor plăti, de asemenea, tariful minim pentru un kWh, respectiv 0,68 de lei. Limita de vârstă pentru copiii aflați în întreținere, care urmează o formă de învățământ, este de 26 de ani.
Cât vor plăti
„a1) prin excepție de la litera a), 0.68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declarației pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat.
a2) prin excepție de la litera a), 0.68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, pentru întreg consumul realizat”, se arată în amendamentul adoptat în comisia de specialitate din Parlament.
Modificări la calculul facturilor
Modificare a fost contestată de distribuitorii de energie care spun că le va fi greu să identifice familiile cu trei copii care urmează forme de învățământ.
De asemenea, se modifică și modul de calcul pentru facturile de electricitate, astfel încât compensarea să se facă la consumul curent, iar nu la media pe pe anul 2021. Conform reglementărilor în vigoare, românii vor plăti 0,68 de lei pentru un kWh, dacă îndeplinesc anumite condiţii.
Cetățeanul TV