România, codașă la încasarea de TVA. Soluțiile Comisiei Europene împotriva fraudelor

România a înregistrat, în 2015, un deficit de 37,2% la încasarea de TVA, ocupând ultima poziție în Uniunea Europeană, potrivit unui nou studiu al Comisiei Europene (CE) publicat joi. În total, statele comunitare au pierdut aproximativ de 152 de miliarde de euro în venituri din taxa pe valoare adăugată (TVA) în 2015.

Deși cifrele medii din UE sunt în curs de îmbunătățire, performanțele individuale de colectare a TVA variază în mod semnificativ în rândul statelor membre, scrie Agerpres.

După România (37,2%), cele mai mari deficite au înregistrat Slovacia (29,4%) și Grecia (28,3%). Cele mai mici deficite au fost raportate în Spania (3,5%) și Croația (3,9%). În termeni absoluți, cel mai mare deficit de încasare a TVA, de 35 de miliarde de euro, a fost înregistrat în Italia.

Deficitul de încasare a TVA a scăzut în majoritatea statelor membre, cu cele mai mari îmbunătățiri înregistrate în Malta, România și Spania. Șapte state membre au înregistrat mici creșteri: Belgia, Danemarca, Irlanda, Grecia, Luxemburg, Finlanda și Marea Britanie.

„Deficitul de încasare a TVA”, care constituie diferența globală dintre veniturile din TVA preconizate și sumele efectiv colectate, demonstrează încă o dată necesitatea unor reforme serioase astfel încât statele membre să poată să beneficieze pe deplin de veniturile din TVA pentru bugetele lor.

Deși colectarea veniturilor din TVA indică anumite semne de ameliorare, sumele deficiente rămân inacceptabil de ridicate.

În octombrie, Comisia Europeană va prezenta propuneri pentru cea mai ambițioasă actualizare a normelor în materie de TVA din ultimii 25 de ani. Frauda în materie de TVA ar trebui să devină mai ușor de abordat și colectarea TVA ar trebui să câștige în eficiență. Rapoarte recente din mass-media au legat, de asemenea, frauda la scară largă în materie de TVA de criminalitatea organizată, inclusiv de terorism.

Deși statele membre au depus deja eforturi pentru a reduce deficitul de încasare a TVA, modernizarea sistemului de TVA și adaptarea acestuia la provocările reprezentate de frauda masivă constituie cea mai bună cale de asigurare a viitorului pieței unice.

Reforma actualului sistem de TVA ar trebui să sprijine, de asemenea, dezvoltarea pieței unice digitale și să completeze agenda stabilită de Comisie pentru realizarea unui sistem fiscal mai echitabil și mai eficient.

Comisia va prezenta propuneri legislative în această toamnă, pentru a reinstitui principiul colectării de TVA în cadrul schimburilor comerciale transfrontaliere din interiorul UE. Frauda transfrontalieră în UE reprezintă un deficit de încasare a TVA în valoare de 50 de miliarde de euro în fiecare an, iar noul sistem ar trebui să reducă frauda transfrontalieră cu aproximativ 80% (circa 40 de miliarde de euro).

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.