Risc mare de avalanşă în munţii Făgăraş, Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu

sursa: Salvamont Sibiu/Facebook

Începând de joi seară, până vineri seară, este risc mare de avalanşă, cotat cu patru din cinci, în munţii Făgăraş, Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu şi risc însemnat, de nivelul trei din cinci, în Masivul Bucegi.

În munţii Făgăraş, Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu riscul de producere a unor avalanşe este de patru din cinci la altitudini mai mari de 1.800 de metri şi de trei din cinci, considerat risc însemnat, la sub 1.800 de metri.

În munții Făgăraș, la peste 1800 m, stratul de zăpadă a crescut constant în ultimele zile, în special pe versanții nordici, iar la suprafață se întâlnesc 35-50 cm de zăpadă recentă, cu rezistență și coeziune scăzute, depuși peste o crustă de gheață mai veche. Acest strat este mai consistent pe văi și în zonele adăpostite, unde atinge sau depășește 1 m. În zona crestelor sunt formate multiple plăci de vânt. Stratul mai vechi, este format din zăpadă întărită, cu cruste de gheață intercalate.

Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa spontan avalanșe, de dimensiuni medii și izolat mari, prin alunecarea zăpezii recent depuse peste straturile mai vechi și întărit sau prin ruperea și alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat la supraîncărcări și pe versanții nordici. Stratul este consistent și sub 1800 m, iar pe pantele înclinate, stratul de la suprafață, care depășește pe alocuri 30-40 cm, va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni mici și medii, riscul declanșărilor fiind amplificat la supraîncărcări.

Munții Țarcu-Godeanu și Parâng-Șureanu

Stratul de zăpadă a înregistrat creșteri semnificative, atât la peste 1800 m, unde stratul de zăpadă recentă are local grosimi de 30-50 cm, cu troiene mai consistente ce depășesc 1-2 m pe văi și pe pantele adăpostite, formate sub acțiunea vântului puternic, cât și sub 1800 m, unde stratul în ansamblu atinge local valori de 60-80 cm, în special între 1500 și 1800 m. Stratul din partea superioară este caracterizat de o rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale. Temporar va mai ninge și stratul va mai înregistra creșteri, în general de până în 10 cm. În zona crestelor sunt formate multiple plăci de vânt.

Stratul mai vechi, aflat dedesubt, este format din zăpadă întărită, având intercalate cruste de gheață. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa și spontan avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari la peste 1800 m, prin alunecarea stratului de la suprafață peste straturile mai vechi și izolat dislocarea acestora, sau prin ruperea și alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.