La Consiliul UE pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) ar putea intra atât propunerea de aderare la Schengen a României, cât și ridicarea MCV pentru România.
CITEŞTE ŞI: ANALIZĂ. În pline discuţii despre ridicarea MCV, Predoiu, cotat printre cei mai slabi minştri!
Colegiul Comisarilor din cadrul Comisiei Europene se reunește astăzi la prânz urmând să discute, între altele, concluziile raportului MCV (Mecansimul de Verificare și Cooperare) în cazul României.
„Există varianta în care Colegiul Comisarilor să recomande într-o scrisoare adresată președintelui ridicarea MCV, adăugând o lungă listă de chestiuni pe care România le mai are de făcut. Nu va fi un CEC în alb. MCV va trebui ridicat, dar nu azi, încă nu suntem acolo”, ar fi declarat oficiali europeni la o întâlnire cu europarlamentarii români.
Comisia Europeană va face propunerea
Decizia privind o eventuală ridicare a MCV va fi propusă de către Comisia Europeană către Consiliul UE și Parlamentul European.
Autoritățile române insistă de ani buni pentru ridicarea MCV în cazul României, pe motiv că este un instrument discriminatoriu în raport cu alte state UE, care deși au probleme cu funcționarea justiției nu beneficiază de monitorizare.
Pe de altă parte, există un nou mecanism care monitorizează statul de drept în toate statele membre și condiționează fondurile europne de respectarea unor principii și valori precum indpendența justiției și libertatea presei. MCV s-ar suprapune peste acest mecanism care e mult mai eficient, dat fiind că are un instrument de sancționare eficientă a statelor care nu respectă statul de drept: blocarea fondurilor UE.
MCV a fost instituit odată cu aderarea României la Uniunea Europeană în 2007 și utilizat ca un instrument de monitorizarea progreselor în reformarea justiției.
Cetățeanul TV