Validarea referendumului pe justiţie, pe masa judecătorilor Curții Constitiționale

Sursa foto: Google
Sursa foto: Google

Zi importantă la Curtea Constituţională a României (CCR). Judecătorii se reunesc astăzi, de la ora 10.00, pentru „verificarea respectării procedurii de organizare şi desfăşurare a referendumului naţional din 26 mai 2019 şi confirmarea rezultatelor”.

Potrivit Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, plenul instituţiei decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului.

Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să „stabilească dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia”.

Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului prevede că: „Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”.

Potrivit Biroului Electoral Central, la referendumul pe teme de justiţie, din 7.922.591 de participanţi, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie.

La întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, 6.477.865 de răspunsuri au fost favorabile.

Referendumul pe justiție a avut loc pe 26 mai, în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here