Reguli europene împotriva standardului dublu de calitate. UE dă bani pentru elaborarea unei tehnologii de testare a alimentelor

Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare Adevărul despre Produse retailul alimentar românesc prețurile au explodat

Comisia Europeană pune capăt standardului dublu de calitate. Oficialii europeni au publicat, ieri, un set de orientări referitoare la legislația comunitară în materie de siguranță alimentară și de protecție a consumatorilor care se aplică în cazul produselor cu dublu standard de calitate.

Regulile stabilite de UE descriu etapele pe care autoritățile naționale de protecție a consumatorilor și de siguranță alimentară trebuie să le parcurgă pentru a determina dacă producătorii încalcă respectivele dispoziții.

În plus, Comisia Europeană lucrează la elaborarea unei metodologii menite să îmbunătățească testarea comparativă a produselor alimentare, astfel încât statele membre să poată discuta acest aspect pe o bază științifică solidă și comună, aceeași pentru toată lumea.

Comisia a pus la dispoziția Centrului Comun de Cercetare (JRC) un milion de euro pentru dezvoltarea acestei metodologii.

Oficialii europeni au demarat un dialog cu producătorii și cu asociațiile producătorilor de mărci, care s-au angajat să elaboreze pentru această toamnă un cod de conduită.

Aceleași produse, calități diferite

La sfârșitul lui iulie 2017, autorităţile române au descoperit nouă din 29 de produse alimentare care aveau standarde duble din punct de vedere calitativ în România şi în câteva ţări din UE, în urma analizelor comparative.

În total, au fost prelevate 29 de probe din ţări europene şi alte 29 de probe similare din magazinele româneşti, la preparate din carne, preparate din lapte, conserve de peşte, ciocolată.

S-au constatat diferenţe la: parizer de porc, cârnaţi pentru grătar, conservă de peşte, pateu, bacon, şuncă, conservă macrou, conservă hering şi conservă macrou.

Nu doar România s-a plâns de dublu standard al alimentelor. Şi state precum Bulgaria, Slovacia, Cehia, Ungaria şi Polonia au cerut UE să nu permită multinaţionalelor să utilizeze ingrediente de calitate inferioară în pieţele mai ieftine în care fac livrări.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.