Reguli de circulație în Spania. La ce să fii foarte atent

FOTO: freestocks-photos/Pixabay.com
FOTO: freestocks-photos/Pixabay.com

Există câteva reguli diferite față de cele din România, dar și față de alte țări din Uniunea Europeană.

Accesul pe autostrăzi este permis în baza achitării taxelor specifice. Plata acestor taxe se face la punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la ieșirea de pe autostrada.

Costul minim pentru accesul pe autostrada este de 3 euro. Există de asemenea autostrăzi cu plata (inscripționate cu textul PEAJE) și autostrăzi deschise liberei circulații.

Recomandăm cetățenilor români, proprietari/șoferi de autobuze, camioane de tonaj, autocare, care intenționează să călătorească în Catalunia, să se informeze cu privire la condițiile de trafic și restricțiile de circulație existente, fie de la partenerii spanioli, fie direct de pe website-ul oficial al Serviciului catalan de trafic.

Parcarea este permisă numai în locuri rezervate, contra cost (tichetele se cumpără de la aparatele de taxare din parcare ). Atenție! Neplata parcării (neafisarea pe bord a tichetului corespunzător) sau depășirea timpului plătit se sancționează cu 90 de euro (pentru fiecare 15 minute amendă se majorează cu câte 90 euro).

Reguli de circulație în Spania. Amenzi

Parcarea în locuri neautorizate se sancționează cu amendă de 90 de euro și ridicarea autovehiculului. Recuperarea se face numai cu prezentarea în original a documentelor de proprietate asupra autovehiculului, plata unei amenzi de 230 euro și a unei alte taxe de 3 euro pe ora de depozitare a mașinii.

Parcarea pe un loc rezervat persoanelor cu dizabilități (fără afișarea tichetului special european) se penalizează cu 200 de euro și cu ridicarea autovehiculului. Se recomandă atenție sporită în timpul opririlor în parcările amenajate pe autostrăzi (în special în timpul nopții), fiind înregistrate cazuri de furt de autoturisme cu numere de înmatriculare străine, în special în sezonul estival.

În Spania, centură de siguranță este obligatorie pentru ocupanții locurilor din față în interiorul localităților și pentru toți pasagerii în afară localităților.

Limitele de viteză admise

  • străzi urbane (centrul localităților) – 50 km/ora
  • drumuri extraurbane (provinciale și statale) – 90 km/ora
  • șosele naționale – 100 km/oră
  • autostrăzi – 130 km/oră

Reguli de circulație în Spania. Echipamente obligatorii

Depășirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi de până la 1.500 euro și suspendarea permisului de conducere. Începând cu dată de 1 iulie 2006, conform noilor reglementări rutiere, depășirea cu peste 40 km/ora a limitelor de viteză constituie infracțiune, iar depășirea vitezei cu mai puțîn de 40 km/ora se pedepsește cu amendă de până la 1.500 euro.

Din 2007, s-a introdus un sistem pe puncte de sancționare a încălcării normelor de circulație. În cazul depășirii cu 50 km la ora a vitezei maxime admise, conducătorul auto riscă măsură arestării și reținerea autoturismului.

Echipamente obligatorii

  • Roată de rezervă sau kit de reparație
  • Triunghi reflectorizant (este recomandat să aveți două, legislația nu este foarte exactă în această privință) – nu se aplică pentru motociclete.
  • Vestă reflectorizantă – utilizarea ei este obligatorie pentru orice persoană care părăsește vehiculul avariat.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here