Reglementările limitează accesul minorității române la educație! Rareş Bogdan a RĂBUFNIT: E o jignire!

Rareș Bogdan va emite de la Bruxelles
O surpriză deja anunțată: Rareș Bogdan deschide lista PNL pentru europarlamentare

Europarlamentarul Rareș Bogdan a luat atitudine în contextul unei legi adoptate de Parlamentul de la Kiev care limitează accesul minorităților la școală în limba maternă.

CITEŞTE ŞI: Fost director în ANAF, trimis în judecată pentru o şpagă de 6 milioane de lei!

Actul normativ îi vizează și pe românii din Bucovina care vor trebui să învețe o serie de materii în limba oficială a statului ucrainean.

Europarlamentarul Rareș Bogdan se arată nemulțumit de un act normativ adoptat de Parlamentul de la Kiev. În opinia sa, legea, care a fost votată pe 13 decembri, este de natură să limiteze accesul copiilor din minoritățile ucrainene la învățământul în limba maternă. În acest context, europarlamentarul român își exprimă speranța că președintele Volodimir Zelenski va cere modificări, astfel încât nedreptățile din lege să fie corectate.

„Parlamentul de la Kiev a votat pe 13 Decembrie a lege a educației care limitează accesul minorităților la școală în limba maternă. Este nedrept și jignitor. Se mențin prevederile legii din 2017 care limitează accesul la educație al minorităților. Se stipulează că, după clasele primare, se introduc cote proporționale pe criterii etnice, ceea ce face ca elevii români să aibă materii cu predilecție în ucraineană și termină liceul fără să aibă competente solide în limba maternă.

Românii au arătat solidaritate

Sunt mâhnit, deoarece după invadarea Ucrainei de către Putin, românii au arătat o solidaritate rară în lume, i-au considerat pe refugiați membri ai familiilor lor, și-au dat cămașa de pe ei, iar statul român a alocat resurse pentru facilitarea tranzitului către alte state UE, dacă au dorit”, a arătat Rareș Bogdan.
Speranțele lui Rareș Bogdan stau la Volodimir Zelenski

Europarlamentarul român, care reprezintă și PNL Diaspora, speră că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va cere modificări ale legii. În opinia sa, acest act normativ nu poate fi acceptat de români chiar dacă autoritățile ucrainene se angajează să nu asimileze minoritățile și condamnă discriminarea.

„Președintele Ucrainei nu a promulgat legea, mă aștept să ceară modificări pentru a garanta copiilor români dreptul de a învăța în limba maternă la toate disciplinele, la toate nivelurile. Atâta timp cât legea menține nedreptățile create prin legea educației din 2017, care reduce dreptul copiilor de a-și dezvolta identitatea românească prin studiu la toate materiile, nu o putem accepta. Este drept, prin legea adoptată statul ucrainean se angajează să nu asimileze minoritățile și condamnă discriminarea, dar este insuficient”, a mai spus Rareș Bogdan.

În opinia sa, rezolvarea acestei probleme va ajuta Ucraina și în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Mai mult, spune el, reducerea nemulțumirii îi va determina pe cetățenii ucraineni de etnie română să se pună și mai puternic războiului provocat de Rusia.

„Cred că rezolvarea acestei probleme, care pentru România este extrem de importantă, va ajuta Ucraina inclusiv în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Ucraina nu are a se teme de minoritatea românească, aceasta nu este în situația celei ruse, folosită de un criminal în referendum-uri pentru a-și justifica invazia de ev mediu.

Dimpotrivă, atenuarea nemulțumirilor îi va determina pe cetățenii ucraineni de etnie română să constituie o voce și mai puternică împotriva războiului nedrept dus de un terorist. Ucraina are statut de țară candidată la UE, printre ale cărei valori fundamentale este protecția reală a minorităților”, a transmis Rareș Bogdan pe Facebook.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.