Probleme cu referendumul lui Nicușor Dan. „Nu există o prevedere care să poată să facă posibilă desfășurarea unui referendum local în aceiași zi și cu aceeași infrastructură electorală cu alegerile prezidențiale”, a spus președintele AEP, Toni Greblă.
CITEŞTE ŞI: Alertă MAE: Cinci români dispăruţi în inundaţiile din Spania
„Un alt subiect pe care vreau să-l dezvolt în această conferință de presă este legat de desfășurarea referendumului convocat de către Consiliul General al Municipiului București la solicitarea primarului general la data de 24 octombrie anul acesta. După cum știți, prin hotărârea din acea dată, Consiliul General a hotărât organizarea unui referendum local la care cetățenii Bucureștiului ar trebui să răspundă la trei întrebări pe care le cunoașteți cu toții și nu le mai repet. Organizarea referendumului are însă niște dificultăți legate de organizatorice și de tehnice și juridice”, a spus Toni Greblă în conferința susținută pe tema alegerilor parlamentare din 2024.
El a atras atenția asupra faptului că există dificultăți organizatorice și juridice în ceea ce privește organizarea referendumului la data de 24 noiembrie odată cu alegerile prezidențiale.
„Ziceam că hotărârea de Consiliul General al Municipiului București a fost adoptată pe data de 24 octombrie. Pe temeiul de drept invocat de Consiliul General pentru organizarea acestui referendum a fost legea 3 pe 2000 privind organizarea și desfășurarea referendumurilor. Ulterior, Consiliul General, prin vocea primarului general a solicitat ca referendumul să se desfășoare în același secții de votare în care se vor desfășura alegerile pentru președintele României. Pe legea 3 pe 2000 care a fost invocată la convocarea Consiliului General, nu există o prevedere care să poată să facă posibilă desfășurarea unui referendum local în aceiași zi și cu aceeași infrastructură electorală cu alegerile prezidențiale”, a mai spus președintele AEP.
„Legea nu este intrată în vigoare”
Greblă a amintit, de asemenea, că a fost adoptată inclusiv de Camera Deputaților, o modificare la legea pentru organizarea referendumurilor care să poată să permită organizarea unui referendum local concomitent cu alegerile prezidențiale. „Atrag însă atenția că această lege nu este intrată în vigoare. Probabil va fi promulgată la o dată ulterioară de către președintele României și va intra în vigoare la trei zile de la publicarea ei în monitor oficial”, a completat Greblă.
„(…) Ca lucrurile să fie și mai complicate, primarul general a solicitat Tribunalului Municipiului București desemnarea unui președinte pentru biroul electoral al Municipiului București care să centralizeze, să coordoneze și să centralizeze rezultatul alegerilor la referendum. După cum se cunoaște, pentru alegerea președintelui României, legea nu prevede organizarea unui biroul electoral al Municipiului București. Există numai biroul electoral central și birourile electorale ale celor șase sectoare ale Municipiului București”, a atras atenția președintele AEP.
Dificultăţi
El este de părere că există mai multe dificultăți de „a armoniza cele două texte ale legilor care privesc organizarea alegerilor pentru președintele României și un referendum local”. Una din dificultăți, este de părere Toni Greblă, ar fi legată de legea pentru alegerea președintelui României, „așa cum v-am spus înainte, prevede posibilitatea de vot între orele 7 și 21 iar legea referendumului prevede posibilitatea că cetățenii care participă la referendum trebuie să voteze între orele 7 dimineața și 23. Deci este o neconcordanță în ceea ce privește armonizarea celor două legi, dar nu este singura neconcordanță în acest sens”.
„Și din această cauză, eu vreau să vă spun că legea care a fost adoptată a omis să armonizeze cele două legi pentru a face posibilă organizarea concomitentă a celor două activități și asta datorită faptului că proiectul de lege a fost promovat în anul 2019, privea niște modificări nesemnificative la legea pentru organizarea referendumului național. De atunci a stat în Parlament până săptămâna trecută, iar săptămâna trecută comisiile Camerei Deputaților au adoptat niște amendamente care ar permite organizarea concomitentă în opinia Parlamentului a celor două activități. Vreau să vă spun că niciunul din aceste amendamente, pentru niciunul din aceste amendamente nu a solicitat niciun aviz nici de la Consiliul Legislativ, nici de la Guvernul României, nici de la Autoritatea Electorală Permanentă, avize care erau obligatorii a fi cerute”, a concluzionat Toni Greblă.
Cetățeanul TV