Reduceri pentru plata contribuţiilor în avans sau online

administraţie mai suplă

Un contribuabil poate beneficia de o reducere de 5% a contribuţiilor plătite către stat dacă plăteşte anticipat până la finalul anului şi încă 5% dacă depune declaraţia unică online, reducerea totală fiind de 10%, iar cei care sunt şi salariaţi vor fi scutiţi de plata CAS şi CASS în cazul veniturilor obţinute din drepturi de autor, a declarat joi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Teodorovici a făcut aceste declaraţii la finalul şedinţei de Guvern de joi, în care a fost adoptată OUG referitoare la declaraţia unică, care va simplifica procedurile în cazul persoanele fizice care plătesc impozitul pe venit, CAS şi CASS.

”Un contribuabil poate beneficia de o reducere de 5% a contribuţiilor plătite către stat dacă plăteşte anticipat până la finalul anului şi încă 5% dacă depune declaraţia online”, a explicat ministrul.

Ministrul a explicat că, în cazul drepturilor de autor, s-a mers pe ideea stopajului la sursă. ”În cazul drepturilor de autor, am mers pe ideea stopajului la sursă şi scutirea celor care sunt şi salariaţi a obligaţiilor de plată pentru CAS şi CASS. Este o abordare care a mai fost, este o abordare normală şi este de bun augur celor care sunt vizaţi de acest nou mecanism”, a afirmat Teodorovici.

Ministrul a mai afirmat că fiecare birou al Fiscului la nivel judeţean va avea o unitate cu obligaţia de a îndruma metodologic fiecare contribuabil care are întrebări faţă de acest nou mecanism. În plus, la nivelul fiecărui consiliu local va fi o persoană responsabilă cu acest subiect.

Premierul Dăncilă a precizat joi că noul formular se va depune o singură dată pe an, iar termenul de depunere pentru anul acesta este de 15 iulie. Totodată, plata contribuţiilor poate fi efectuată până pe 31 martie 2019, iar impozitul pe venit va putea fi plătit la venitul estimat pentru anul curent.

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ