Reacția Arhiepiscopiei Tomisului, după ce ÎPS Teodosie a împărtășit copii cu aceeași linguriță: Actul nu e ilegal (video)

sursa : Arhiepiscopia Tomisului/Facebook
sursa : Arhiepiscopia Tomisului/Facebook

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au transmis un mesaj pe Facebook, sâmbătă, după ce în spațiul public au apărut imagini în care Teodosie împărtășește copii cu aceeași linguriță. Imaginile au fost filmate, în timpul slujbei oficiate în faţa Catedralei arhiepiscopale din Constanţa.

Potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, împărtășirea copiilor nu este ilegală, iar ÎPS Teodosie nu a încălcat nicio lege. „Discuția asupra linguriței a pornit eronat în spațiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult. Împărtășania”.

„Referitor la împărtășirea pruncilor de astăzi, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări.

1. Actul de împărtășire a pruncilor nu este ilegal pentru că IPS Teodosie nu a încălcat nici o lege sau canon bisericesc, care ar interzice actualmente împărtășania.

2. IPS Teodosie, ca ierarh, a ținut o legătură intensă cu clerul și credincioșii în toată perioada de restricție și a făgăduit expres păstoriților săi că-i va aștepta la comuniunea cu Biserica, care se concretizează mai ales în sfânta împărtășanie, când se va relua accesul credincioșilor. Fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie în păstorirea clerului și credincioșilor, prin urmare, având făgăduința dată deja credincioșilor, IPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufletește, îndepărtându-i de la Sf. Potir. Aceasta este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioșilor, prin arhiereul care își exercită misiunea încredințată de Biserica lui Hristos.

3. Discuția asupra linguriței a pornit eronat în spațiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult. Împărtășania nu este mâncare și băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viața veșnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu și alimentele firești, iar împărtășania și dăruirea ei credincioșilor este atributul exclusiv al Bisericii”, a transmis Biroul de Comunicare.

VIDEO ÎPS Teodosie a încălcat legea și a împărtășit copiii cu aceeași linguriță

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here