Războiul PNL-USR: Nicușor Dan, chemat în instanță de prefect pentru numiri ILEGALE în funcții

Nicușor Dan

Șeful Administrației Străzilor, în funcție din timpul mandatului Gabrielei Firea, a fost schimbat de Nicușor Dan, măsură contestată de prefectul Alin Stoica (USR PLUS).

Noul director al Administrației Străzilor, numit de Nicușor Dan la începutul lunii mai în locul lui Emil Anghelescu, aflat în funcție din mandatul Gabrielei Firea, a fost contestat în instanță, luni, de prefectul Capitalei, Alin Stoica, generând un nou război între USR PLUS și PNL, liberalii considerând demersul lui Stoica drept un act de „agresiune” politică.

Scandalul străzilor

Nicușor Dan l-a demis pe Anghelescu din cauză că acesta refuza să înceapă reparația străzilor și bulevardelor din Capitală, în ciuda miilor de mesaje de nemulțumire primite de la bucureșteni. În plus, susțin surse din cadrul PMB, fostul director, numit în funcție de Gabriela Firea, refuza de asemenea să discute cu primarii de sectoare, care aveau nevoie de acordul acestuia pentru a putea asfalta străzile.

În locul lui, primarul Capitalei l-a numit pe consilierul său Marian Aurelian Bârgău, ca soluție de urgență, pentru a porni campania de reparare a străzilor. Luni, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a contestat în contencios administrativ numirea lui Bârgău, au declarat pentru Digi24.ro surse din Primăria Capitalei.

Procese în Contencios Administrativ

„Atacăm în contencios administrativ detașările pe posturi de directori făcute din rândul consilierilor. Primarul general a ales să nu facă numiri temporare până la finalizarea concursurilor, ci detașări din rândul consilierilor. Am avut o corespondență pe acestă temă, în care i-am explicat că nu sunt legale, dar a continuat”, a declarat Alin Stoica pentru G4Media.ro.

Prefectul Capitalei a explicat și în ce ar consta ilegalitatea: „Codul Administrativ și o hotărâre de guvern prevăd că există câteva modalități de numire în acest funcții: concurs, examen sau numire temporară în funcție până la finalizarea concursului. Metoda detașării utilizată în acest caz ocolește regula, singura excepție e numirea temporară. Primarul nu a uzat-o. E vorba de sănătatea aparatului administrativ. Nu poți umple aparatul cu persoane care nu au trecut un concurs, ci doar beneficiază de încrederea demnitarului”, a declarat Alin Stoica pentru G4Media.ro. El a spus că deocamdată a atacat o singură numire la Curtea de Apel, la secția de contencios administrativ, dar că analizează și restul numirilor de directori făcute în acest mod de către Nicușor Dan.

Cei din Primărie spun însă că acțiunea prefectului este nejustificată, în condițiile în care, potrivit Codului Administrativ, „prefectul trebuie să verifice legalitatea actelor administrative și nu aspecte care țin mai degrabă de Codul Muncii”.

CITEȘTE ȘI: Nicușor Dan s-a tuns după ce a stârnit reacții și critici în spațiul public:„bucureștenii mi-au cerut asta”

„Primarul Nicușor Dan a decis schimbarea din funcție a directorului de la Administrația Străzilor, nemulțumit de faptul că acesta era incapabil să gestioneze problema gropilor, și atunci a luat o decizie urgentă și a decis numirea lui Marian Aurelian Bârgău la conducerea Administrației Străzilor”, explică oficiali din cadrul PMB.

Ce poate face Nicușor Dan

Problema, spun aceștia, este că, deși Nicușor Dan își dorește să organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor din instituție, dar acestea nu pot fi făcute în procedură de urgență, ci într-o logică a reorganizării primăriei, împreună cu desființarea companiilor municipale, și că există situații de urgență, cum a fost cea de la Administrația Străzilor, care a necesitat detașarea lui Bârgău.

Conform Codului Administrativ, „detașarea se dispune în interesul autorității sau instituției publice în care urmează să își desfășoare activitatea funcționarul public, pentru o perioadă de cel mult 6 luni. În cursul unui an calendaristic un funcționar public poate fi detașat mai mult de 6 luni numai cu acordul său scris”.

Gestul prefectului este interpretat că o agresiune între parteneri și ar urma să fie discutat la viitoarea ședință a Coaliției.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here