RATB vrea să cumpere rapid 200 de autobuze second hand. La anul, troleibuze și tramvaie noi

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat joi, în urma unei întâlniri cu managementul și sindicatele RATB, că regia va organiza, în regim de urgență, o licitație pentru achiziționarea a 200 de autobuze, cu o vechime maximă de patru ani.

„Am decis astăzi ca, în regim de urgență, RATB să organizeze licitație pentru achiziționarea a 200 de autobuze, nu mai puțin de Euro 4, adică doi-patru ani, deoarece licitația pentru autobuzele noi ar dura foarte mult. Asta nu înseamnă că nu dorim să achiziționăm și autobuze noi: demarăm și această procedură, dar ea se va finaliza abia anul viitor, când dorim să achiziționăm minimum 300 de autobuze noi, 100 de troleibuze și un număr substanțial de tramvaie, care vor fi realizate printr-o investiție asumată chiar de către Uzina RATB”, a spus Firea.

Ea a precizat că autobuzele noi vor avea un preț aproximativ de 200.000 euro. Totodată, Gabriela Firea va propune, în următoarea ședință a CGMB, două rectificări bugetare, vizând o sumă totală de 75 milioane de euro. „Voi propune CGMB și îi voi ruga pe consilieri să voteze o rectificare bugetară de 30 de milioane de euro, pentru acoperirea sumei reprezentând plata către ANAF, pentru acoperirea TVA la gratuitatea acordată pensionarilor din București. De asemenea, la această sumă, se adaugă o alta, de 45 milioane de euro, care va fi acordată în tranșe lunare, pentru acoperirea subvenției către RATB până la sfârșitul anului”, a explicat ea.

Primarul general a menționat că, în prezent, există o mie de autobuze la RATB, însă doar 648 sunt pe traseu. Există de asemenea 485 de tramvaie, dintre care 245 pe traseu, precum și 297 de troleibuze, dintre care 155 pe traseu.

Directorul general al RATB, Radu Paul Orzață, a subliniat că autobuzele second-hand care vor fi achiziționate vor fi mai noi decât parcul actual, alcătuit din mașini care au o vechime de cel puțin zece ani. Orzață a mai precizat că RATB are în dotare 500 de autobuze dotate cu aer condiționat, dar numai 350 dintre acestea sunt în trafic. Restul au diferite probleme tehnice, dar urmează să fie reparate în cel mai scurt timp.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here