Rareş Bogdan, atac la Câciu în scandalul OMV: Cineva trebuie să plătească!

Rareş Bogdan îi cere lui Adrian Câciu să explice motivul pentru care în transpunerea reglementărilor europene în legislaţia românească Ministerul Finanţelor a omis să introducă un cod CAEN astfel încât să plătească și OMV taxa de solidaritate în țara noastră.

CITEŞTE ŞI: Rareş Bogdan a luat FOC: Nu suntem fraierii Europei!

„Legat de OMV, cred că lucrurile trebuie legate în mod direct, pentru că aici am mai spus-o și o repet aici e vorba despre forța statului român și despre capacitatea statului român, care este acționar cu 22 % în compania OMV Petrom, de a arăta că este un stat puternic. În cazul în care OMV va sfida, în continuare și ne va explica că a plătit taxe, dar în același timp va fi greu să ne explice cum a urcat la 10,4 miliarde fără să plătească în plus taxe pe această taxă de solidaritate, care este taxă europeană”, spune la Antena 3 Rareș Bogdan.

El precizează că „nu e vorba aici de o taxă pe o suprataxă pe care o introduce doar România”.

Încasarea taxei

„Cineva trebuie să răspundă”

„Îl rog respectuos pe domnul Câciu ai cărui specialişti din departamentul juridic al Ministerului de Finanţe au transpus Regulamentul din 4 octombrie al Comisiei Europene cu privire la suprataxarea companiilor din energie să dea explicaţii cu privire la traducerea şi transpunerea acestui Regulament, pentru că acolo, la o lipsă de un cod CAEN, OMV-ul nu se încadrează la peste 75% activitatea companiei în comerţ sau activităţi legate de energie, gaz, energie electrică, datorită scoaterii centralei de cogenerare de la Petrobrazi, acea centrală prin care, cu ajutorul gazului, OMV generează energie electrică. Deci acea activitate care este una extrem consistentă în activitatea OMV Petrom este extrasă din activitatea companiei, astfel încât compania să se încadreze la sub 75%, barem fixat de Comisia Europeană, şi să nu plătească acea taxă care ar fi în cazul OMV Petrom, pentru România, undeva la 200 de milioane de euro, poate chiar mai mult, pentru că calculul era făcut la 9 miliarde acum vedem că-i 10,4 miliarde adică undeva la 1,3 miliarde de lei este o sumă uriașă. Este o sumă care pe care statul român este obligat de cetățenii săi să încaseze și în cazul în care statul nu va reuși să aplice ANAF, Ministerul Finanțelor să aplice încasarea acestei taxe cineva trebuie să răspundă pentru că mi se pare o sfidare. (…) Comisia Europeană a venit cu acest regulament tocmai pentru a regla pentru a încerca să regleze către bugetul de stat, către cetățean, către cheltuielile fiecărui stat, o parte din profiturile uriașe pe care le-au făcut companiile din energie. Dacă reușit prin transpunerea unui regulament dat de Comisie tocmai pentru a rezolva acest lucru, pentru că cineva a transmis greșit sau reintenționat un regulament (…) unde statul român este încă acționar și unde statul român are reprezenți legali. Mi se pare o chestiune extrem de gravă.”, adaugă prim-vicepreședintele PNL.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.