Raed Arafat trimite câini de salvare în Turcia!

Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că România va trimite în Turcia o echipă de salvare formată din 60 de persoane şi 4 câini de căutare, precum şi trei aeronave care vor transporta şapte tone de echipamente.

CITEŞTE ŞI: Plecat din ţară de Ziua Naţională, Raed Arafat, decorat de Klaus Iohannis

Independenți pentru cel puțin 14 zile

Echipa care pleacă din partea României este pregătită pentru intervenţii internaţionale.

„Am oferit sprijinul prin Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, prin care s-a primit solicitarea din partea autorităţilor turce. Am fost acceptaţi. Am fost a doua echipă acceptată, după Olanda, pentru trimiterea de echipe de căutare, salvare. La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane, care includ: 52 de persoane din partea Unităţii de căutare-salvare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă; personal medical – doi medici şi doi asistenţi de la SMURD Bucureşti: doi voluntari de la Clubul de câini utilitari, cu doi câini care au mai participat la misiuni, pe lângă cei doi câini care sunt trimişi şi de IGSU. Deci, vorbim de patru câini de căutare, din zonele de cutremur, antrenaţi în acest sens”, a spus Arafat, pe aeroportul Otopeni.

Provizii necesare

Arafat a menţionat că echipa va avea proviziile necesare astfel încât fie complet independentă pentru o perioadă de cel puţin 14 zile.

„Orice persoană care pleacă pe cont propriu sau neorganizat riscă să fie întoarsă sau să nu fie inclusă în nicio echipă de căutare-salvare, pentru că dacă nu este anunţată şi nu este acceptată, nu poate să fie inclusă în aceste echipe. Rugămintea noastră: dacă e nevoie de voluntari, de organizare de echipe suplimentare, vom anunţa aceste lucru, dar numai în comun acord cu autorităţile din Turcia şi cu Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană”, a afirmat el.

Pregătiri interne

În ce priveşte pregătirea României pentru o astfel de situaţie, pe plan intern, Raed Arafat a declarat că ţara noastră a cheltuit pe parcursul ultimilor ani „sume imense” din fonduri europene pentru echipamente.

„În ţară, echipamente de căutare-salvare noi am adus prin fondurile europene: două containere, două seturi de echipamente în fiecare judeţ. Echipa noastră naţională a instruit echipele din ţară astfel încât în fiecare judeţ, pentru fiecare container, 20-25 de persoane sunt instruite pentru containerul respectiv. Se consideră că sunt echipe de intervenţie ce pot fi mobilizate în ţară, dacă este nevoie”, a declarat Arafat.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, conform Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), a lovit centrul Turciei şi nord-vestul Siriei la ora locală 4.17 (1.17 GMT). Seismul a avut epicentrul în apropierea oraşului turc Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here