La Ministerul Justiției se lucrează non-stop pentru extrădarea lui Mazăre

carantină pentru Radu Mazăre Radu Mazăre face nuntă după gratii

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat că instituţia pe care o conduce a primit de la instanţele româneşti documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condiţiilor legale pentru extrădarea din Madagascar al fostului primar de Constanța Radu Mazăre şi a afirmat că a dispus „mobilizarea tuturor resurselor” pentru îndeplinirea urgentă a procedurii.

„Confirm că astăzi, 10 mai, la ora 13:15, Ministerul Justiţiei a primit de la instanţele competente, respectiv Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte de Casație și Justiție, documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condiţiilor legale pentru a se solicita extrădarea lui Radu Ştefan Mazăre”, a spus Birchall.

Cadrul legal care va fi aplicat, a explicat ministrul interimar al Justiției, este Covenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate, semnată la Palermo, în anul 2000, ratificată prin legea 365/2002:

„Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei. Republica Madagascar este parte la ambele convenţii. În ceea ce priveşte cadrul legal intern, acesta este reprezentat de titlul 2 din legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată cu modificările şi completările ulterioare, colaborată cu dispoziţiile Codului de Procedură Penală al României.

Am dispus ca în baza documentelor primite să înceapă la Ministerul Justiţiei în regim de urgenţă imediat procedurile şi demersurile legale pentru formularea şi trimiterea cererii de extrădare, totodată am decis mobilizarea tuturor resurselor de care dispune Ministerul pentru îndeplinirea formalităţilor legale”.

Dosarul de extrădare are 600 de pagini

Ana Birchall a mai spus că angajaţii Ministerului Justiției vor lucra „non-stop” în această perioadă, deoarece dosarul aferent extrădării are 600 de pagini şi trebuie traduse într-un timp scurt, iar Mazăre execută un mandat de arestare de 6 zile.

„Practic, Ministerul Justiţiei are la dispoziţie cel mult 2 zile de lucru pentru a putea trimite în termen dosarul care cuprinde toate documentele ce însoţesc cererea de extrădare”, a mai subliniat Birchall.

Reamintim că Radu Mazăre a fost reținut, miercuri, de către autorităţile din Madagascar, el urmând să execute un mandat de arestare de 6 zile.

Mazăre a plecat în Madagascar de mai mult de un an, iar acolo a făcut demersuri pentru obţinerea azilului.

Radu Mazăre are multiple condamnări în România, multe nedefinitive. Pedeapsa definitivă care a atras cu sine şi mandatul internaţional este cea din dosarul retrocedărilor, rămasă definitivă în februarie la instanţa supremă.

Fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv, în 8 februarie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la nouă ani închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here