Verdictul lui Dâncu: PSD va fi în frunte și la scrutinul din 26 mai

Primele estimări oficiale ale BEC
Foto: Flash News

Sociologul Vasile Dâncu a stabilit ordinea pe podiumul alegerilor europarlamentare: PSD, PNL și USR+PLUS. PSD va fi în frunte și la scrutinul din 26 mai.

Slăbit și vulnerabilizat după mai mult de doi ani de guvernare, PSD este pe un trend descendent dar asta nu-l va face să piardă alegerile din 26 mai. Conform aprecierilor făcute de Vasile Dâncu, PSD va obține pe 26 mai scorul cel mai mare, dar sociologul nu exclude posibilitatea ca numărul procentelor obținute de pesediști să înceapă cu cifra 2 – situație în care victoria se va transforma de fapt într-un dezastru pentru PSD.

Speranțele nutrite de liberali sunt deșarte, PSD va fi în frunte și la scrutinul din 26 mai

”Plaja PSD-ului este de la 27 – 28% (cel mai mic scor posibil) până la 35%. PNL este pe un trend crescător și se poate duce la 25% dar poate lua și doar 19 – 20 de procente. USR+PLUS va lua între 12 și 16 procente, ceea ce e foarte bine pentru un partid nou”, a prognozat Vasile Dâncu marți seara, la Realitatea TV.

Dâncu a făcut pronosticuri și în ceea ce privește plutonul format din ALDE, Pro România și PMP. Conform sociologului, marja partidului condus de Tăriceanu se încadrează între 7 și 9 procente, posibil chiar 10.

Tăriceanu și Ponta stau bine, Băsescu gâfâie la limita pragului minim

Deși este cotată în sondaje și cu 10 – 12 la sută, Dâncu nu crede că Pro România lui Ponta își poate atinge potențialul maxim la europarlamentarele din 26 mai, motiv pentru care se va opri la 7-8 procente.

Cel mai prost stă partidul lui Traian Băsescu, care se zbate în continuare la limita celor 5 procente impuse de pragul minim electoral. Dacă PMP va trece sau nu această linie roșie depinde doar de Băsescu, spune Vasile Dâncu.

Prezență la vot mai mare decât la europarlamentarele din 2009 și 2014

Din analizele și calculele făcute de Vasile Dâncu rezultă că prezența la vot ar putea atinge – și chiar depăși puțin – 35%, spre deosebire de scrutinurile europarlamentare anterioare, din 2009 și 2014 (circa 27%, respectiv 31 – n.r.).

Dacă pronosticul făcut de Dâncu se confirmă, înseamnă că referendumul pe Justiție are și el mari șanse să fie validat – iar asta este o veste proastă pentru pesediștii lui Dragnea. În compensație, social-democrații au primit însă și o veste bună de la sociolog: contrar opiniei cvasiunanime, o prezență mai mare la vot nu dezavantajează automat PSD-ul. Motivul: duritatea extremă a campaniei mobilizează ambele tabere, nu doar efectivele anti-PSD.

Vasile Dâncu a trecut în revistă și structura electoratelor. În mare, datele sunt cele cunoscute: PSD are cel mai mare succes în mediul rural și în rândul alegătorilor cu studii elementare iar numărul claselor și diplomelor crește progresiv atunci când este vorba despre electoratele PNL și USR.

Inedite sunt însă două aspecte, respectiv acela că PSD este susținut masiv de bugetari în timp ce USR se situează la polul opus -majoritatea votanților săi sunt angajați în mediul privat – și, doi, faptul că femeile domină segmentul de electorat favorabil partidului lui Victor Ponta iar bărbații își iau revanșa în sectorul rezervat de votanții USR.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

*