Liderii Coaliției de guvernare s-au reunit, în această dimineață, la Guvern, pentru a discuta atât măsurile guvernamentale, dar și pentru negocierile pe rotativa guvernamentală.
CITEŞTE ŞI: Şedinţă de URGENŢĂ a Coaliţiei: Se pregătesc tăierile!
Surse politice ne-au explicat că s-ar fi ajuns la o înțelegere între PNL și PSD, iar social-democrații vor păstra Ministerul Transporturilor. Conform protocolului, acest minister ar fi revenit celor de la PNL.
În cursul acestei zile, liberalii se vor reuni la Sinaia, acolo unde vor purta discuții pe tema rotativei și vor stabili strategia pentru negocierile cu PSD.
De asemenea, se poartă negocieri pentru Ministerul Finanțelor, dar aici șansele sunt foarte mici să se realizeze schimbul. Inclusiv liderul PSD, Marcel Ciolacu, a admis public faptul că Finanțele vor merge la PNL.
Ciolacu a explicat că la rotativă se va respecta protocolul, iar Finanțele vor reveni celor de la PNL. În aceste condiții, Adrian Câciu, actualul ministru de Finanțe din partea PSD, va părăsi Guvernul.
„Ministerul de Finante revine in protocol PNL. Eu ma raportez la un calendar asumat si un protocol asumat.”, a explicat Ciolacu.
Discuții pe ordonanța austerității
Liderii partidelor din coaliția de guvernare s-au reunit marți, la sediul guvernului, pentru a discuta despre reducerile bugetare. Președinții PNL, PSD și UDMR, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, s-au reunit marți pentru a discuta despre reducerile bugetare.
Potrivit surselor citate, întâlnirea are loc la Palatul Victoria.
„O clarificare aspectelor firești legate de acele discuții privind cheltuielile publice…. Cu toată responsabilitatea, așa cum am făcut-o și anul trecut când am avut de gestionat un an foarte greu, la fel și anul acesta, nu facem altceva decât să luăm acele măsuri ca să asigurăm stabilitatea bugetară și să ne asigurăm că avem banii necesari pentru îndeplinirea obiectivelor conform programului de guvernare. (…) Prin aceste măsuri nu facem altceva decât să reducem și să amânăm acele cheltuieli care nu sunt absolut necesare”, spunea miercuri, la începutul ședinței de guvern, Nicolae Ciucă.
El afirma că sunt domenii, respectiv bunuri și servicii, autoturisme, mobilier și alte cheltuieli, care trebuie foarte bine gestionate, dar că sunt exceptate serviciile medicale, de educație sau veniturilor salariaților.
„Asta doresc să fie foarte clar înțeles de către toată lumea. Avem nevoie de acest echilibru și în anul 2023 pentru că, așa cum am menționat, cifrele pe care le avem astăzi pe masă, legat de anul 2022, ne demonstrează că au fost măsuri care ne-au asigurat creștere economică, stabilitate, au făcut ca România să fie cea mai stabilă țară din regiune și ne creează persoectivele pentru a avea încredere că în continuare putem să mizăm pe creștere economică și să asigurăm îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare”, a încheiat premierul.
Cetățeanul TV