PSD, atac la UDMR: Nimeni nu ar trebui să aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă!

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor

Lideri ai PNL și PSD critică lipsa de reacție a reprezentanților UDMR de Ziua Națională a României, precum și declarațiile controversate ale unui ales al Uniunii, potrivit cărora Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc.

CITEŞTE ŞI: Lider PNL, atac la UDMR: Sunt demnitari români şi trebuie să respecte Ziua Naţională a României!

O declaraţie făcută de liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, la şedinţa solemnă a Parlamentului de săptămâna trecută, care a marcat Ziua Națională a României, a stârnit nemulţumirea unor dintre colegii din coaliţia de guvernare.

„De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeaşi parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist reducţionist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent şi care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de duşman, afectând grav relaţiile interetnice. Liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia”, spunea Botond.

Ulterior declaraţiei, liberalii Eugen Pîrvulescu (Teleorman) și Adrian Cozma (Satu Mare) au solicitat scoaterea UDMR de la guvernare, invocând şi lipsa de reacție a politicienilor Uniunii de Ziua României, pe care au catalogat-o drept sfidare şi dispreţ.

PNL nu comentează

Contactat de „Adevărul” pentru a exprima poziţia oficială a PNL pe această temă, purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Ionuţ Stroe, a precizat că nu face declaraţii privind acest subiect.

De cealaltă parte, poziţia oficială a PSD, transmisă prin vocea preşedintelui formaţiunii, a fost mai dură. Într-un interviu televizat, Marcel Ciolacu a afirmat că Csoma Botond ar trebui să îşi prezinte scuzele, catalogând discursul acestuia drept „mai mult decât provocator”.

Tot din PSD au venit critici din partea a doi membri ai cabinetului Ciucă.

„Nimeni nu ar trebui să aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potențial distructiv major”, a punctat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, în timp ce Gabriela Firea a descris declaraţia drept nefericită şi dureroasă. „Nu cred că era locul sau momentul pentru declarații care să dezbine, ci era un moment pentru unire”, a subliniat Firea. Un discurs mai temperat a venit din partea fostului ministru de Externe Titus Corlăţean.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.