Alternativele PSD: Guvernul Orban I sau Orban II?

PSD are de ales doar ce votează: Guvernul Orban I sau Orban II
Foto: Digi 24

Dacă nu le iese figura cu sabotarea cvorumului, pesediștii ar trebui să nu mai piardă vremea și să voteze din prima guvernul PNL. PSD are de ales doar ce votează: Guvernul Orban I sau Orban II.

Un Parlament dominat în continuare de stânga (de PSD și Pro România mai exact) poate ține mult și bine în funcție un guvern demis prin moțiune de cenzură câtă vreme reușește să amâne votul de învestitură din lipsă de cvorum. Cum însă există traseism politic, interese personale și dosare, e greu să se potrivească socoteala făcută de pesediști la ei acasă cu cea din târg.

Recenta moțiune de cenzură face parte din categoria figuri impuse. La fel și asumarea guvernării post PSDragnea/Dăncilă de către PNL în prag de alegeri locale și parlamentare.
Chiar dacă liberalii nu au tragere de inimă pentru Palatul Victoria iar pesediștii se țin cu dinții de Putere, un guvern PNL se va instala. Ce nu se știe este dacă din prima sau din a două încercare.

Cu spectrul anticipatelor rânjind în geam, PSD are de ales doar ce votează: Guvernul Orban I sau Orban II

Dincolo de pozițiile oficiale venite din rândul Puterii și Opoziției un lucru este clar: România trăiește din împrumuturi. Bugetul (prost alimentat) este sufocat de salarii mărite arbitrar, de un număr imens de angajați la stat, de pensii speciale. Ce rămâne este risipit îndeobște pe pomeni electorale și satisfacerea pretențiilor clientelei de partid. Situația la zi nu îndeamnă niciun partid din Opoziție să dea buzna la guvernare cu câteva luni înainte de alegeri, dar PNL este obligat să o facă.

PSD ar trebui să fie încântat de întorsătură, mai ales raportat la experiența Cioloș. Ultimele sondaje au arătat deja că PSD a crescut cu 5 – 6 procente după moțiune iar o parte a electoratului de stânga s-a întors cu fața spre prezidențiabila Dăncilă, dar tăierea accesului la robinetul bugetar riscă însă să ducă la pierderea primarilor. Ca urmare PSD luptă împotriva unui guvern PNL deși știe că l-ar putea juca pe degete în Parlament.

Adversar declarat al guvernului PNL este și Victor Ponta – cel care a sperat că se poate încorona rege al stângii după moțiunea de cenzură și nu renunță la visul său. Din păcate pentru el, mare parte dintre pesediști l-au etichetat drept ”trădător”. În plus, în PSD se bat deja două tabere pentru puterea internă: tabăra Ciolacu (în care îi regăsim pe Florin Iordache și Eugen Teodorovici) și tabăra Dăncilă – unde evoluează acum Paul Stănescu, Gabriela Firea și Olguța Vasilescu. Mai mult, ițele interne ale PSD sunt încurcate și de o a treia grupare, mai puțin semnificativă însă, unde conform surselor sunt cazați pe Ionel Arsene și Dumitru Buzatu, de exemplu.

Deși PSD-ul nu s-a lăsat înfulecat de Ponta după moțiune, acesta speră să-și recucerească foștii colegi de partid cu ideea refacerii unei majorități/guvernări de stânga PSD – Pro România. Una însă fără premier din moment ce în mod cert Klaus Iohannis nu va mai desemna un prim-ministru pesedist nici în ruptul capului, fapt știut de social-democrați. Una peste alta, cert este că PSD și Pro România au anunțat că nu susțin guvernul PNL.

Învestirea Guvernului Orban, pe muchie de cuțit

Aritmetic vorbind, fără voturi de la PSD și Pro România noul guvern nu poate trece. PSD are 201 parlamentari (132 deputați și 69 senatori) iar Pro România 32 (29 deputați și trei senatori). În total 233, deci exact jumătate plus 1 din numărul total de parlamentari – 465, ceea ce înseamnă că Guvernul Orban nu are nicio șansă. Asta ca să nu mai pomenim că nu toți parlamentarii ALDE vor vota ”pentru” (Varujan Vosganian a anunțat deja că nu o va face), că nu se știe câți parlamentari PMP vor trece peste afrontul de fi excluși de la guvernare din cauza lui Tăriceanu, că PNL nu poate pune bază pe toate cele 17 voturi ale minorităților.

Cu toate acestea, e prematur să se cânte prohodul Guvernului Orban. Nu numai că există posibilitatea ca unii parlamentari pesediști să ”defecteze”, dar în Pro România există și un filon de dreapta, spre deosebire de stângistul declarat Ponta. Un filon care a crezut – și crede în continuare – că acest partid trebuie să fie măcar de centru, dacă nu de centru-dreapta.

În plus, ultimele sondaje arată Pro România tot la scorul de la europarlamentare, ceea ce nu poate să-i încânte pe colegii lui Ponta și pune sub semnul întrebării succesul strategiei adoptate de acesta, deci inclusiv decizia de a vota contra guvernului PNL sau, și mai rău, decizia de a sabota cvorumul în plen, alături de PSD.

Respingerea noului guvern, pierdere de vreme

Pe lângă posibilele trădări din tabăra stângii, parlamentarii pesediștii sunt amenințați și de pericolul anticipatelor și asta mai ales după ce din zona liberală a răzbătut în afară o idee creață: aceea ca parlamentarii PNL să voteze ei înșiși împotriva propriului guvern la cea de-a doua încercare de învestitură și asta pentru a forța declanșarea alegerilor anticipate.

În mod evident, anticipatele reprezintă în actuala situație o formulă ideală pentru PNL, USR, eventual și PMP, dar una riscantă pentru Pro România (care nu dispune de un număr confortabil de primari, esențial la alegeri) și de-a dreptul dezastruoasă pentru PSD și ALDE. UDMR s-a declarat contra, dar va face (singur sau ajutat) pragul de intrare în Parlament.

Sigur este că, indiferent de viitoarele scoruri electorale, alegerile anticipate îi va lăsa fără pensii speciale plus încă un an de diverse beneficii și privilegii pe actualii parlamentari. De aceea, în cazul trântirii Guvernului Orban, vom vedea un alt guvern PNL (cel mai probabil un Guvern Orban II), votat de mai toți parlamentarii eventual cu excepția celor din PNL și USR. Un paradox fără doar și poate dar care arată că PSD are de ales doar ce votează: Guvernul Orban I sau Orban II.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.