PSD a luat-o razna: Pesediștii au treabă cu ciolaniada lor internă, nu cu moțiunea

PSD a luat-o razna
Foto: NewsMaker

Pesediștii ori știu că nu trece moțiunea ori și-au pierdut orice rațiune politică: își pun cuțitele la jugulară înainte de votul de care depinde rămânerea lor la Putere. PSD a luat-o razna.

Bătălia pentru ce a mai rămas din PSD după Dragnea depășește toate încăierările interne precedente. Pentru prima dată nu mai e nevoie de surse, pesediștii se jignesc și acuză public. Doar înaintea BEx-ului de astăzi Marian Oprișan a făcut-o mahalagioaică pe Gabriela Firea iar Robert Negoiță a acuzat Guvernul că ”a furat” banii primăriilor în primele trei luni ale anului – acuzând-o practic de acest furt pe Viorica Dăncilă, favorită în cursa pentru șefia PSD. Și tot Negoiță a catalogat drept ”un coșmar” posibilitatea ca PSD să fie preluat de trioul Dăncilă-Oprișan-Bădălău.

Social-democrații scad în continuare în sondaje dar tot nu se învață minte. PSD a luat-o razna

Deși extrem de dură, confruntarea publică dintre liderii pesediști este nimic față de încăierarea care are loc dincolo de ușile BEx. Unde cele două tabere rămase în luptă, Dăncilă și Firea (conform ultimelor date Olguța Vasilescu și puținii ei adepți au bătut la ușa Gabrielei Firea, urmându-l practic pe Stănescu) se păruiesc pentru data congresului. Un congres pe care gruparea Dăncilă îl vrea organizat cât mai urgent, înainte ca Firea & Comp să aibă timp să-și consolideze susținerea în teritoriu.

Ca să îi blocheze pe Dăncilă și ai ei, Firea și Stănescu au ”descoperit” brusc că multe dintre filiale au conduceri interimare și cer acum, în BEx, aplicarea la sânge a statutului: alegerea unei noi conduceri a PSD să fie făcută democratic, de sus în jos.

Ciudat și mai ales contrar oricărei reguli/cutume politice este cum de liderii PSD își permit să meargă atât de departe cu bătălia interne și cu jignirile publice cu o moțiune de cenzură ajunsă pe pragul partidului. O moțiune despre care se poate spune că este deja votată încă din 26 mai. E drept că de români și nu de parlamentari, dar totuși.

Conflictele interne se pot solda oricând cu plecarea unor parlamentari, mai ales că acum există și Pro România lui Victor Ponta. De aceea și este absolut inexlicabil cum de își permit pesediștii acest imens risc când firesc era să o lase moale cu ciolaniada internă și congresul doar o săptămână, marțea viitoare urmând să fie dat votul pentru moțiune.

Îndiferent de motive, realitatea este că tot ce are ceva influență în PSD se bate pe viață și pe moarte pentru un loc în viitoarea conducere. Asta deși toți pesediștii care aspiră acum la locuri în prima linie a partidului au imaginea deja distrusă de Liviu Dragnea. Un PSDăncilă poate drege relația PSD cu socialiștii europeni, poate și cădea la o pace mai pe față mai mascată cu Iohannis, dar nu va deveni mai prizabil pentru electorat într-un an și jumătate.

Perioadă în care vor mai avea loc încă trei seturi de alegeri iar PSD și-a continuat trendul descendent și după europarlamentare. Sau cel puțin asta le-a spus Dăncilă, astăzi, pesediștilor în CEx: ”Am ajuns sub 20%”.

Scăderea scorului electoral reduce automat și candidatea ciolanelor bune de ros care le vor reveni în viitor pesediștilor, de unde și bătălia de o duritate nemaivăzută care se dă pentru funcțiile din organiframa PSD.

Disperarea grupării Firea de a amâna congresul dă de înțeles că pesediștii știu că moțiunea nu va trece și atunci vor cu orice chip să împiedice legitimizarea lui Dăncilă la șefia PSD. În plus, în partid se spune și că lui Dăncilă nu-i face deloc bine asocierea cu Oprișan și Bădălău. Doi ”baroni” influenți dar specialiști în ”trădări în ultimul moment”, după cum reclamă voci pesediste.

Deși combinația Oprișan-Bădălău este una indigestă pentru mulți dintre pesediști, Dăncilă continuă să țină deocamdată sub papuc PSD-ul cu amenințarea demisiei din funcția de premier. Dovadă stă noul eșec înregistrat de Paul Stănescu, care nu a reușit nici astăzi să obțină amânarea Congresului. Cât ba mai funcționa atuul lui Dăncilă rămâne de văzut, așa cum rămâne de văzut și dacă nu cumva, contrar socotelilor pe care și le-au făcut Dăncilă & Comp., tensiunile din PSD se vor reflecta în votul dat la moțiune.

 

LĂSAȚI UN MESAJ