Propunere ŞOC: Virgil Popescu vrea ca românii să suporte costurile cu scumpirea energiei!

FOTO: gov.ro
FOTO: gov.ro

Propunere șoc din partea liberalilor. Ministrul Energiei a propus în ședința coaliției ca populația să suporte scumpirile la energie. Mai exact, Virgil Popescu vrea ca plafonul până la care este compensat prețul energiei să scadă la 250 de kWh pe oră, de la 300 kWh cât este în prezent.

CITEŞTE ŞI: Scandal URIAŞ pe aeroportul din Viena. Simion s-a încăierat cu Virgil Popescu: Hoţule/ Trompetă rusească

Propunerile ministrului au venit fără alte argumente concrete, calcule sau soluții pentru românii care nu își vor putea permite să mai plătească facturile. Acesta este și motivul pentru care Ministerul Finanțelor a respins propunerile iar sumele necesare pentru compensarea prețului la curent electric rămân cele deja prevăzute în rectificarea bugetară. De altfel, Ministerul Finanțelor susține că aceste sume pe care Ministerul Energiei le-a primit sunt suficiente pentru a putea fi acoperite cheltuielile cu compensarea prețului la energia electrică și la gaze.

Propunerea legată de scăderea plafonului pentru compensarea energiei a fost, de asemenea, respinsă de coaliție.

Discuţii reluate săptămâna viitoare

Săptămâna următoare discuțiile vor fi reluate iar social democrații se vor baza pe cele trei propuneri pe care le au. Printre acestea ar fi revenirea la sistemul reglementat al prețului energiei electrice, așa cum era înainte de liberalizarea pieței.

Coaliția de guvernare pune pe masă soluții de ultimă oră pentru a combate cea mai mare criză din energie ce va lovi Europa în această iarnă, inclusiv România, iar facturile ar putea exploda.

În momentul de față, social democrații pregătesc trei scenarii pentru toamnă în ceea ce privește criza energetică. Potrivit acestora, unul dintre aceste trei scenarii privește decuplarea prețului consumatorilor casnici de la prețul general al energiei electrice. Asta înseamnă că ar trebui o reglementare a prețului pentru consumatorii casnici, fiind incluse aici și spitalele, școlile și punctele termice. Acestea ar trebui să aibă un preț reglementat și nu compensat, așa cum este în momentul de față.

Mai mult decât atât, ar trebui un preț special și pentru IMM-uri. Pentru restul consumatorilor, prețul va fi altul.

Social democrații își doresc accelerarea acestui proces, astfel încât, începând din toamnă, una dintre aceste variante să fie acceptate în coaliția de guvernare și să pornească procesul legislativ, astfel încât să fie reglementată cât mai devreme.

Cu privire la prețul carburanților sunt, de asemenea, mai multe scenarii pe masă. Ori rămâne acea compensare de 50 de bani, ori, dacă prețurile continuă să scadă așa cum se întâmplă în ultima perioadă, să se renunțe la această compensare.

Pe de altă parte se mai ia în calcul un scenariu și anume cel al plafonării prețurilor carburanților, asta în cazul în care prețurile vor lua din nou o tendință crescătoare, așa cum se întâmpla în luna iulie.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here