Consilierii locali din Iași au adoptat Rezoluţia Unionistă de Aderare la Proiectul Unirii Bucovinei cu România

Proiectul Unirii Bucovinei cu România
FOTO bzi.ro

Consiliul Local Iași a aprobat Rezoluţia Unionistă de Aderare a Municipiului Iaşi la Proiectul Unirii Bucovinei cu România, într-o şedinţă solemnă organizată marţi.

În cadrul şedinţei, primarul Mihai Chirica a citit în prezenţa consilierilor locali „Declaraţia de Recunoaştere a faptului că Ţinuturile Cernăuţi, Storojineţ şi Herţa sunt parte a României Mari”.

„Consiliul Local al Municipiului Iaşi, constituit în temeiul Legii 215/2001 privind administraţia publică locală, adoptă următoare declaraţie: Vom milita neabătut pentru denunţarea tratatului Ribbentrop-Molotov, atât de către noi, precum şi de ţările care au beneficiat de pe urma acestui rapt teritorial; vom sprijini pe toate căile legale schimburile permanente de cetăţeni dinspre Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa spre România, pentru a-şi desăvârşi educaţia, cultura şi întregirea spiritului de neam; vom căuta pe toate căile legale difuzarea către românii din Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa a cât mai multor manuale, cărţi, publicaţii diverse în limba română; ne angajăm să ajutăm integrarea atât a acestor ţinuturi, cât şi a ţărilor care le cuprind în ansamblul Uniunii Europene, pe care o dorim din ce în ce mai puternică şi mai dreaptă. Nu în cele din urmă, recunoaştem apartenenţa pe vecie la România Mare a teritoriilor reprezentând Bucovina de Nord, ţinutul Herţei şi toate ţinuturile moldoveneşti smulse din trupul sfânt al Ţării”, se menţionează în „Declaraţia de Recunoaştere a faptului că Ţinuturile Cernăuţi, Storojineţ şi Herţa ca parte a României Mari”.

Proiectul Unirii Bucovinei cu România, semnat de toți consilierii

Documentul a fost semnat de fiecare consilier local în parte. Tot în cadrul şedinţei solemne a Consiliului Local, a fost citită Moţiunea de Unire a Bucovinei cu Regatul României, elaborată la 15 noiembrie 1918 şi adoptată prin vot, la Cernăuţi, pe 28 noiembrie 1918.

În şedinţa Consiliului Local din 30 martie a fost votată în unanimitate Rezoluţia de Aderare a Municipiului Iaşi la Proiectul de Unire a Basarabiei cu România.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.