Proiect. Romania poate avea încă o limbă oficială. Care este aceasta

Adriana Săftoiu

Țara noastră ar putea avea in curand inca o limbă oficială. Limbajul semnelor ar putea deveni limba oficiala, ceea ce inseamna ca fiecare autoritate publică să asigure un interpret care sa ajute persoanele în nevoie să se faca înțelese.

Inițiativa face parte dintr-un proiect de lege, care urmeaza sa fie depus luna viitoare de catre deputatul PNL Adriana Saftoiu, informeaza Mediafax.

Pentru ca legea să răspundă tuturor nevoilor, parlamentarul a avut mai multe întâlniri cu oamenii care au nevoie de această schimbare. Ultima discuţie a fost la Braşov, acolo unde Adriana Săftoiu s-a întâlnit cu persoane surde care consideră proiectul şansa lor la o viaţă mai bună.

30.000 de români cu deficienţe de auz trăiesc în România într-o totală izolare. Fie că este vorba despre accesul la educaţie, muncă sau servicii publice, pentru aceste persoane statul pare să pună bariere invizibile de limbaj. Dacă nu sunt însoţite de un aparţinător la ghişeele instituţiilor publice, de cele mai multe ori, persoanele surde ajung să renunţe la rezolvarea problemelor, pentru că nu reuşesc să se facă înţelese.

”Toate instituţiile ar trebui să se asigure că limbajul mimico-gestual sau limbajul semnelor poate fi folosit. Ceea ce nu înţeleg mulţi este că aceşti oameni nu gândesc în cuvinte, ci în semne. De multe ori, aud argumentul că pot scrie, dar vă spun că pentru ei cuvintele de legătură nu există şi nu dau aceeaşi semnificaţie pe o care o dăm noi limbajului scris. Ceea ce mă întristează este că instituţii ale statului care se ocupă de problematica lor sunt agresive în a respinge o astfel de iniţiativă. Ei spun că există prevederi în anumite legi care le-ar garanta aceste drepturi persoanelor surde. Realitatea arata că modul în care este legiferată problemea nu obligă statul în niciun fel să garanteze aceste drepturi, ci este o opţiune, adică statul poate să asigure sau nu. După mine, dacă aceste drepturi ar fi garantate de statul român, nicio persoană surdă nu s-ar confrunta cu probleme“, a declarat Adriana Săftoiu.

Daca legea va fi votata si limbajul semnelor va fi recunoscut in tara noastra, institutiile statului vor avea la dispozitie cinci ani pentru ca limbajul mimico-gestual sa fie folosit in toate institutiile statului. Practic, acest lucru va insemna ca atunci cand o persoana surda solicita un interpret, orice institutie sa fie capabila sa cheme unul, pe baza de programare, asa cum se intampla deja in statele civilizate ale Europei.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.