Proiect legislativ pentru transport gratuit în toată ţara pentru elevi: România se află în topul UE la abandon şcolar

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a depus la Parlament o iniţiativă legislativă care prevede că se instituie gratuitate pentru transportul public local al elevilor din unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale autorizate, iar pentru municipiile şi oraşele cu mai mult de 50.000 de locuitori să fie organizate „curse şcolare”, destinate exclusiv transportului de elevi, relatează Agerpres.

„Elevii din învăţământul primar şi secundar care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare şi confesionale autorizate/acreditate sunt scutiţi de la plata tarifelor pentru transportul public local până la împlinirea vârstei de 18 ani sau până la finalizarea studiilor secundare. În municipiile sau oraşele care au mai mult de 50.000 de locuitori, elevii din învăţământul primar şi secundar care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare şi confesionale autorizate/acreditate beneficiază de transport specializat de tipul curselor şcolare pentru transportul de la şi până la unitatea de învăţământ”, prevede proiectul de pus la Parlament.

Iniţiatorul a motivat propunerea legislativă prin faptul că „gratuitatea transportului local al elevilor către unităţile de învăţământ ar reprezenta o măsură importantă de stimulare a frecventării cursurilor şi de eliminare a abandonului şcolar”.

„Organizarea transportului şcolar de tipul „curselor şcolare” în municipiile şi oraşele mari cu peste 50.000 de locuitori va creşte gradul de siguranţă pentru transportul elevilor până la şcoală sau de la şcoală către domiciliu”, a apreciat iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Camerei Deputaţilor şi apoi a Senatului, care este for decizional.

Peste 109.000 de elevi de liceu au abandonat școala între 2013 și 2017, potrivit datelor publicate de Ministerului Educației. Numărul este echivalentul populației unui oraș ca Suceava. Este vorba despre elevi cu vârste între 15 și 18 ani care nu au mai terminat învățământul liceal, la filierele teoretică, tehnologică și vocațională.

Potrivit celui mai recent raport Eurostat, România este a treia țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește abandonul școlar. Pe tristul podium, alături de noi se află Malta și Spania. La polul opus, țările cu cea mai mică rată sunt Croația, Lituania și Slovenia.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.