Programul Alimentar Mondial avertizează că războiul din Ucraina ar putea duce la „o criză mondială alimentară la niveluri nemaivăzute”

FOTO: manfredrichter/Pixabay.com
FOTO: manfredrichter/Pixabay.com

Programul Alimentar Mondial atrage atenția că ar putea exista o criză alimentară în regiunile afectate de război în Ucraina și asupra riscurilor de foamete în lume agravate de întreruperea producției și exporturilor unor mărfuri precum cerealele.

Într-un moment „în care lumea se confruntă deja cu un nivel fără precedent de foamete, este deosebit de tragic să vedem foamea apărând (într-o ţară) care a fost de multă vreme grânarul Europei”, a declarat directorul PAM, David Beasley.

„Gloanţele şi bombele din Ucraina pot aduce criza alimentară mondială la niveluri nemaivăzute”, a subliniat Beasley, care s-a deplasat la frontiera dintre Polonia şi Ucraina, unde s-au strâns mii de refugiaţi.

PAM, agenţie a ONU cu sediul la Roma, a înfiinţat centre în ţările vecine cu Ucraina pentru a participa la livrarea de alimente în Ucraina şi în ajutorul refugiaţilor.

Într-un comunicat, PAM arată că există informaţii despre „grave penurii” de alimente şi apă la Kiev şi Harkov, precizând că ‘duce o cursă contracronometru pentru a pre-poziţiona alimente în zonele unde se aşteaptă la o izbucnire a luptelor”.

Rusia și Ucraina asigură 29% din exporturile mondiale de grâu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here