Procesul fraţilor Gărdean, judecaţi pentru dare de mită Elenei Udrea, încetat definitiv

Procesul fraţilor Gărdean
Adrian Gărdean

Procesul fraţilor Gărdean judecaţi pentru dare de mită fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea a încetat definitiv, ca urmare a prescririi faptelor.

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a respins, miercuri, ca nefondat, apelul declarat în acest dosar de către DNA şi cei doi fraţi, informează Agerpres.

„Respinge ca nefondate apelurile declarat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia şi inculpaţii Gărdean Adrian şi Gărdean Miron Dorel împotriva sentinţei penale nr. 227/2018 pronunţată de Tribunalul Hunedoara în dosarul nr. 4516/97/2017”, se arată în minuta CA Alba Iulia. Decizia CA Alba Iulia este definitivă.

În 18 decembrie 2018, procesul penal în care fraţii Gărdean, din Haţeg, erau judecaţi pentru dare de mită Elenei Udrea, într-un dosar disjuns din cel cunoscut cu numele “Gala Bute”, a încetat la Tribunalul Hunedoara, după ce instanţa a constatat că faptele penale s-au prescris. Decizia a fost luată după ce instanţa a stabilit că în cauză legea penală mai favorabilă este Codul Penal din 1969.

„Instanţa a dispus schimbarea încadrării juridice pentru care au fost trimişi în judecată cei doi inculpaţi. În privinţa ambilor inculpaţi instanţa a constatat împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale şi a dispus încetarea procesului penal”, a declarat, la vremea respectivă, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman, citat de Agerpres.

Trimişi în judecată în decembrie 2017, frații Gărdean au depus la Tribunalul Hunedoara o serie de cereri şi excepţii în legătură cu rechizitoriul DNA, administrarea probelor şi efectuării actelor de urmărire penală, solicitări care le-au fost respinse. Procesul în care omul de afaceri Adrian Gărdean, martor-denunţător în dosarul “Gala Bute”, şi fratele său, Miron-Dorel Gărdean, au fost trimişi în judecată pentru dare de mită, într-un dosar disjuns, a început pe fond, în primăvara anului trecut, la Tribunalul Hunedoara.

LĂSAȚI UN MESAJ