Poliția de Frontieră anunță proceduri simplificate pentru ieșirea din țară a minorilor. Ce se schimbă

Poliția de Frontieră

Poliția de Frontieră a pus în aplicare, începând de joi, noile reglementări privind condițiile de ieșire din țară a cetățenilor români minori, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 169/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Regulile referitoare la ieşirea din ţară a copiilor însoţiţi de doar unul dintre părinţi sau de o persoană majoră vor fi schimbate, conform unor noi reglementări publicate în Monitorul Oficial.

Astfel, începânt de joi, Poliția de Frontieră pune în aplicare noile reglementări privind condițiile de ieșire din România ale cetățenilor români minori, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 169/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Concret, declaraţia de acord a părintelui care nu însoţeşte copilul (sau cea a ambilor părinți) va fi valabilă pentru mai multe călătorii, iar atunci când minorul este însoțit de o altă persoană majoră în afară de părinți nu vor mai trebui declarate scopul și traseul călătoriilor.

Astfel, declaraţia de acord a părintelui care nu îl însoţeşte pe minor în timpul călătoriei poate fi eliberată pentru o perioada de până la trei ani, fără menţionarea destinaţiilor.

Potrivit vechii legislaţii, era obligatorie declaraţia autentificată pentru fiecare ieşire din România a minorilor sau întocmirea unei declaraţii pentru toate deplasările în străinătate, ceea ce a provocat nemulţumiri îndeosebi în cazul minorilor care călătoresc frecvent pentru a desfăşura activităţi culturale, sportive, educaţionale, în afară ţării.

De asemenea, se elimina obligativitatea menţionării scopului deplasării şi a rutei trecute în declaraţia notarială  privind acordul părintelui pentru deplasarea copilului însoţit de o altă persoană. Această modificare survine întrucât în practică au existat situaţii în care copiilor nu li s-a permis ieşirea din ţară  deoarece, independent de voinţa însoţitorului, compania de transport a modificat traseul până la destinaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ