Primarul general Gabriela Firea a lansat în dezbatere publică Strategia Energetică a Capitalei

miting Diaspora 10 august

Primarul general Gabriela Firea a lansat miercuri în dezbatere publică Strategia Energetică a Capitalei – partea referitoare la energia termică, urmând ca aspectele privitoare la energie electrică să fie supuse dezbaterii în luna iulie.

„Știm de la ce pornim, știm către ce ne îndreptăm, și anume modernizarea și redimensionarea rețelei de termoficare. Suntem într-un parteneriat cu Uniunea Europeană, printr-un acord semnat de Guvernul României, suntem pe cale de a obține 187 de milioane de euro, prin Programul Infrastructură Mare, POIM, dar până ajungem la această finanțare extrem de importantă pentru modernizarea rețelei de termoficare — sumă care ne va fi utilă doar pentru jumătate dintre conducte; pentru restul va trebui să obținem altă finanțare (…) — este nevoie să depășim câțiva pași. Primul îl facem astăzi, alături de dvs. (…) Niciun euro nu vine de la Bruxelles, fără să dovedim că știm care este radiografia domeniului strategic pe care dorim să îl finanțăm cu fonduri europene, care este strategia noastră și unde ne îndreptăm”, a spus edilul general.

Primarul a atras atenția asupra faptului că atât RADET cât și ELCEN au acumulat de-a lungul anilor datorii istorice și a apreciat că aceste entități economice trebuie să treacă printr-un proces de reorganizare. Pe de altă parte, ea a arătat că în această iarnă s-a lucrat în premieră coordonat între RADET și ELCEN, când au avut loc comandamente comune.

„Idealul ar fi — și s-a mai încercat cu câțiva ani înainte — ca cele două entități care sunt atât de mult legate una de cealaltă, RADET și ELCEN, prin reorganizare, să ajungă practic o singură entitate, o singură societate, să avem în același pol economic și ca și flux atât producerea, transportul și distribuția energiei termice. Sunt decizii, care din punctul meu de vedere ar fi trebuit să fie luate cu mulți ani în urmă, spre binele beneficiarilor rețelei de termoficare: peste 1,5 milioane de bucureșteni, sute de alte societăți comerciale, școli, spitale, grădinițe, instituții ale statului. Această rețea de termoficare ne este extrem de necesară, dar ea trebuie să fie modernă, să ofere servicii la standarde ridicate, iar suma care va veni de la UE trebuie să fie atrasă după îndeplinirea acestor criterii”, a precizat primarul general.

Gabriela Firea a mai declarat că, în urma dezbaterii publice, Strategia Energetică a Capitalei va fi supus votului Consiliului General al Municipiului București, urmând să fie transmis oficialilor de la Bruxelles.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here