Primarul din Otopeni acuzat că a mânărit cu Nelu Iordache 7 milioane de euro din bani publici a scăpat de puşcărie: Va sta în arest la domiciliu!

Un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a stabilit, joi, arestarea la domiciliu, pentru 30 de zile, a primarului orașului Otopeni și a directorului executiv al primăriei în afacerea judiciară derulată cu firma lui Nelu Iordache, Romstrade, dosar în care prejudiciul constatat de specialiștii DNA este de peste 35 de milioane de lei.

CITEŞTE ŞI: Primarul care păstoreşte de 26 de ani Otopeniul, REŢINUT!

Decizia de joi nu este definitivă și ea poate fi atacată de cei arestați la domiciliu dar și de anchetatorii DNA, caz în care dosarul va ajunge la Curtea de Apel București.

Cei doi au fost aduși la sediul instanței unde un judecător i-a ascultat, a ascultat pledoaria anchetatorilor dar și pe cea apărătorilor celor doi.

Surse judiciare apropiate de mega-ancheta în care au fost deja reținuți primarul orașului Otopeni și un director din primărie scot la iveală dedesubturile afacerii judiciare încercate de omul de afaceri Nelu Iordache, cercetat și el în acest dosar.

Ce spun procurorii

Concret, proiectul la care firma afaceristului s-a „abonat„ avea o valoare totală de 1,1 miliarde de lei noi fără TVA, respectiv aproximativ 1,5 miliarde cu tot cu taxa pe valoare adăugată și cuprindea 4 Faze.

Faza I de lucrări – Cartier Ferme, Faza II de lucrări – Cartier Expo Țiriac, Faza III de lucrări – Cartier Odăi și Faza IV de lucrări – Cartier Otopeni Vest.

În perioada 2011-2017, în contextul derulării unui contract de proiectare și execuție de lucrări pentru obiectivul de investiție „Infrastructura de bază în orașul Otopeni” (Faza I de lucrări – Cartier Ferme), încheiat între Primăria Orașului Otopeni și o societate comercială administrată de doi dintre oamenii de afaceri, cercetați în prezenta cauză, edilul Gheorghe Constantin Silviu și directorul executiv Vlad Constantin, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și ar fi acceptat la plată și achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei, din care:

  • 25.421.080 lei reprezentând inițial cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care în realitate executantul nu le-a achiziționat.

Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plățile nelegale, ar fi fost întocmită o situație de lucrări (organizare de șantier deși în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparența unei compensări între valoarea „stornată” a „procurării materialelor”, de 25.421.080 lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de șantier, care în realitate nu au fost realizate.

  • 10.494.926 lei reprezentând costuri de finanțare, aferente cheltuielilor menționate mai sus.

În demersurile lor, inculpații Gheorghe Constantin Silviu și Vlad Constantin ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză care fie ar fi întocmit sau semnat diverse documente (acte adiționale, centralizator al lucrărilor, devize cu situația lucrărilor privind organizarea de șantier, etc.), fie ar fi pus la dispoziția funcționarilor diferite înscrisuri (facturi, devize, etc.) care să justifice efectuarea plăților nelegale.

Sursele judiciare citate arată că Faza I, respectiv în cartierul Ferme, a proiectului orășenesc nu este finalizată nici în ziua de astăzi de către compania Romstrade, în contextul în care data finală de finalizare a întregului proiect ar fi trebuit să fie la finalul anului 2014.

Sursele citate invocă faptul că în zonă nu s-ar fi efectuat aproape nicio lucrare de canalizare, apă sau reparație majoră de drumuri așa cum indicau termenii contractului iar acest lucru a fost „acoperit„ cu documente nereale de către angajații primăriei Otopeni.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here