Primarul din Oradea: Administrațiile locale nu pot gestiona câinii maidanezi sau parcarea ilegală din cauza vidului legislativ

primarulPrimarul municipiului Oradea, Ilie Gavril Bolojan, a declarat că gestionarea câinilor fără stăpân şi ridicarea maşinilor parcate pe trotuar pun probleme administraţiilor locale, din cauza vidurilor legislative.

Hotărârea de Guvern care aprobă normele de gestionare a câinilor fără stăpân este suspendată de instanţe de luni de zile, a amintit primarul din Oradea, care a precizat că lipsa haitelor de câini din marile oraşe se datorează măsurilor luate înainte de suspendarea acestei hotărâri de guvern.

„Dacă nu se intervine imediat şi primăriile nu pot să gestioneze, să ridice aceşti câini fără stăpân de pe stradă, în anii următori vom vedea iar că numărul lor scapă de sub control”, a spus primarul.

De asemenea, o altă problemă generată de vidul legislativ este ridicarea maşinilor staţionate pe trotuar. „O altă chestiune este legată de ridicarea maşinilor care sunt staţionate pe trotuare, care blochează spaţiile pietonale. Bucureştiul este un exemplu în acest sens. Prin anularea posibilităţii ca consiliile locale să adopte regulamente în acest sens, practic este blocată punerea în practică a acestor prevederi legale”, a mai spus Bolojan.

Primarul municipiului Oradea a explicat că Guvernul trebuie să stabilească norme pentru întreaga ţară, încât administraţiile locale să poată lua măsuri faţă de şoferii care parchează maşini pe trotuar, pentru a se asigura accesul autovehiculelor care intervin în situaţii de urgenţă.

La sfârşitul lunii iunie 2014, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat executarea normelor de aplicare a OUG privind gestionarea câinilor fără stăpân, la cererea Vier Pfoten, decizia nefiind definitivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit, pe 25 mai, că maşinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate în baza unei decizii a consiliului local, întrucât doar Guvernul poate să stabilească regulamentul de aplicare a acestor măsuri contravenţionale.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. O fi suspendat Curtea de Apel normele, dar n-a suspendat si acele legi si norme care vegheaza la sanatatea spatiului public. In fotografie vedem clar niste cutii de carton care n-au ce cauta pe spatiu public, dupa cum n-au ce cauta nici fecalele amestecate cu boabe sau oase de pui. Faptul ca un animal a fost abandonat pe domeniul public nu-mi da dreptul sa transform bunul comun in groapa de gunoi aducand zilnic punguta cu oase sau petul cu apa. In nicio tara civilizata nu dai peste mirosurile, custile si cutiile de carton cu carpe colcaind de gandaci si sobolani. Spatiul public nu e cos de gunoi. Exista legi, exista autoritati cum ar fi Garda de Mediu sau Politia care se pot ocupa de aceste fenomene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here