Primăriile în prag de insolvență scapă de executarea silită

conacul lui Liviu Dragnea valiza tel drum

dragnea-liviuCreditorii nu vor mai putea executa silit primăriile de la care au de recuperat bani, creanțele urmând să fie acoperite conform planului de redresare, a anunțat luni vicepremierul Liviu Dragnea, după ședința de Guvern.

El a precizat că decizia a fost luată prin modificarea articolului 122 din Ordonanţa nr. 46/2013 referitoare la insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale.

“Se clarifică situaţiile privind executarea silită prin poprire a conturilor în cazul în care se intră în criză financiară sau insolvenţă. În acest caz se aplică procedura aprobată prin planul de redresare a crizei financiare sau a insolvenţei”, a spus Dragnea, precizând că măsura se referă la autorităţile locale.

Vicepremierul a arătat că există foarte multe situaţii de acest gen, fiind în jur de 10 autorităţi locale în prag de insolvenţă.

Prima primărie din România care și-a cerut insolvența a fost Aninoasa (Județul Hunedoara), care în urmă cu un an a depus la Tribunalul Hunedoara o cerere de intrare în insolvenţă, instituţia având arierate de aproximativ 6 milioane de lei către furnizoi şi stat.

“În momentul în care o primărie ajunge în prag de insolvenţă, atunci îşi poate declara insolvenţa şi în momentul în care a intrat în această procedură nu se mai dă posibilitatea unui creditor să poată să execute imobile, mobile, să poată pune poprire pe conturi şi să blocheze activitatea respectivă. Aceste datorii vor fi achitate conform planului de redresare care este aprobat conform Legii insolvenţei pentru autorităţile locale”, a explicat Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale obligă primarii să ceară Tribunalului să declare insolvenţa, dacă autoritatea locală are datorii neplătite mai vechi de 120 de zile şi care depăşesc 50% din bugetul general. Cei care nu sesizează instanţa în timpul prevăzut de lege pot fi amendaţi sau condamnaţi la închisoare.

În momentul în care este declarată insolvenţa, judecătorul va numi un administrator judiciar care va gestiona finanţele locale şi care, împreună cu conducerea primăriei, va întocmi un plan de redresare a situaţiei economice a administraţiei publice.

LĂSAȚI UN MESAJ