Primarii, discuții cu Dăncilă și Teodorovici pentru a evita riscul de faliment al administrației publice locale

riscul de faliment al administrației publice locale

Primarii de municipii vor cere, săptămâna viitoare, o întrevedere cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, dar și cu ministrul finanțelor Eugen Teodorovici, pentru a găsi soluții de finanțare și ieșirea din riscul de faliment al administrației publice locale, în special a municipiilor, așa cum anunțase Gabriela Firea.

Decizia a fost luată vineri, la reuniunea Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România (AMR), ținută la Suceava.

La discuții au participat, alături de membrii Comitetului Director, primari ai municipiilor din Regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia.

​Edilii au făcut o analiză referitoare la bugetele aprobate de autoritățile publice locale pentru anul 2019 și la demersurile întreprinse de AMR către Guvern cu scopul de a se echilibra deficitul apărut în urma execuției după primul trimestru.

​,,Problema constrângerilor bugetare de care am avut parte în ultimii ani, mai ales anul trecut, problema persistând și în acest an constituie unul dintre principalele puncte de pe ordinea de zi. În consecință, am stabilit ca săptămâna viitoare să mergem la Guvern pentru a avea o discuție cu Primul-ministru și cu ministrul finantelor publice , pentru a găsi soluții să rezolvăm ieșirea din riscul de faliment al administrației publice locale, în special pentru municipii”, a declarat președintele AMR, Robert Negoiță.

Primarii, în război și cu ANCOM

​La reuniunea de la Suceava a fost dezbătut, de asemenea, impactul pe care il are decizia ANCOM legată de tariful maxim ce va fi aplicat pentru folosirea spațiilor publice. Edilii iau serios în calcul o acțiune în instanța de contencios-administrativ.

​Membrii Comitetului Director au fost informați în legatură cu programul de desfășurare a Conferinței SET-Plan & ENVE, București, 12-14 iunie 2019, precum și asupra activității desfășurate de INSCAP (Institutul Național de Studii și Cercetare în Administrația Publică).

La sfârșitul anului trecut, ANCOM a adoptat tarife maximale care pot fi percepute operatorilor de rețele de comunicaţii electronice pentru acces în imobilele proprietate publică, decizie care i-a nemulțumit pe primari.

Întâlnirea cu Dăncilă, anunțată de Firea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, vineri, că primăriile au bugetele mult mai mici decât li s-a promis la începutul anului, aflându-se într-un „faliment nedeclarat” și că s-a ajuns să nu poată fi asigurată funcţionarea curentă, iar facturile sunt ţinute neînregistrate pentru a nu se intra pe arierate. Firea a spus că primăriile au mari probleme financiare, bugetele care le-au fost alocate fiind mai mult „pe hârtie”: „Acum toţi suntem în faliment nedeclarat. (…) Este momentul în care nu mai poţi să asiguri funcţionare, activitatea curentă, să plăteşti subvenţiile pentru utilităţile publice şi să ţii facturile neînregistrate ca să nu intri pe arierate”.

Firea a anunţat că va exista o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrulde Finanţe săptămâna viitoare pe acestă temă.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here