Primăria Sectorului 5, program de educație unic în România

Primăria Sectorului 5, sectorul 5

O inițativă recentă demarată de Primăria Sectorului 5, prin Centrul Cultural și de tineret „Ștefan Iordache”, atestă că, dacă la nivel central lipsa de „educație” au devenit politică de stat, autoritățile locale încearcă să vină în sprijinirea nevoilor stringente ale comunităților de elevi și părinți.

Nu de alta dar, dacă nu se știe sau s-a uitat de mult, „Educația copiilor noștri este extrem de importantă. Trebuie să le asigurăm toate condițiile pentru a putea beneficia de un învățământ de calitate. (…) Suntem în era tehnologiei și nu ne permitem să neglijăm educația elevilor din Sectorul 5, pentru că dreptul la educație este un drept constituțional.”, declara primarul Cristian Popescu Piedone.

CITEȘTE ȘI Școli din Sectorul 5, fără apă caldă și căldură. Primarul Piedone: Copiii merită să se reîntoarcă la școală, însă nu cu orice preț!

Program esențial, singular la nivel național

Astfel, Primăria Sectorului 5, prin Centrul Cultural și de tineret „Ștefan Iordache”, din dispoziția primarului, Cristian Piedone Popescu, a depus în cadrul Programului Operațional Competitivitate proiectul „Educația de astăzi, viitorul de mâine”, în vederea dotării tuturor unităților de învățământ din sectorul 5 cu echipamente IT și cablu de rețea LAN.

Trebuie spus că este primul proiect de o asemenea anvergură realizat la nivel național, care permite participarea tuturor elevilor din sectorul 5 la toate cele trei tipuri de cursuri: on-line, hibrid și normal. De acest proiect vor beneficia 24.708 elevi și 1.654 cadre didactice.

Primăria Sectorului 5, acces la educație în familiile defavorizate

La nivelul sectorului 5 s-a realizat o analiză completă în cadrul celor 32 de unități de învățământ, din care reiese că 792 de săli de curs din învățământul primar, gimnazial și liceal au nevoie de dotare cu cablu LAN și echipamente IT. Mai exact, pentru derularea în bune condiții a cursurilor on-line este necesară achiziția următoarelor echipamente pentru fiecare sală de clasă: tablă interactivă, sistem all in one, webcam și router wi-fi.

Prin proiectul propus, Primăria Sectorului 5 nu răspunde doar nevoii de moment de dotare a școlilor cu echipament IT pentru desfășurarea cursurilor în mediul on-line în contextul pandemiei de Covid-19, ci va răspunde și obiectivului deja stabilit în Agenda Digitală pentru România 2020, de a crește numărul de persoane care folosesc internetul cu regularitate și, mai ales, va sprijini accesul la educație în cadrul familiilor defavorizate care folosesc internetul, având în vedere specificul grupului țintă din proiect. Valoarea investiției va fi recuperată din fonduri guvernamentale după depunerea și aprobarea cererii de finanțare.

Reformă radicală

Potrivit Agendei Digitale pentru România 2020, domeniul educației trece prin schimbări radicale, care vizează reorganizarea infrastructurii existente ale viitoarelor medii de învățare. Tehnologia Informației si Comunicațiilor este un cadru tehnologic care poate crea premisele comunicării, creației și informației prin componentele sale: PC, internet, având ca beneficii îmbunătățirea eficienței și eficacității educației la toate nivelurile, atât în cadre formale cât și informale.

„Educația copiilor este extrem de importantă”

Primăria Sectorului 5, Piedone, Cristian Popescu Piedone FOTO: capital.ro
Cristian Popescu Piedone FOTO: capital.ro

„Educația copiilor noștri este extrem de importantă. Trebuie să le asigurăm toate condițiile pentru a putea beneficia de un învățământ de calitate. Acest proiect va veni în sprijinul generațiilor actuale, dar și în sprijinul celor care vor urma. Suntem în era tehnologiei și nu ne permitem să neglijăm educația elevilor din Sectorul 5, pentru că dreptul la educație este un drept constituțional. Indiferent dacă vorbim de cursuri online sau de cele clasice, în sălile de clasă, dotările care vor fi făcute în școli vor ajuta atât elevii, cât și profesorii.”, ne-a declarat primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

Astfel, proiectul Primăriei Sectorului 5  „Educația de astăzi, viitorul de mâine”, care este unic în România, este vital pentru generațiile actuale și viitoare și, în fond, pentru viitorul Țării.

Misiunea Centrului Cultural și de Tineret Sector 5

Centrul Cultural și de Tineret Sector 5 are rolul de a identifica și aborda nevoile culturale ale comunității reprezentate, de a susține proiecte, manifestări și activități culturale locale și de a fi, în general, un catalizator cultural comunitar – permițând formarea și consolidarea unei identități culturale locale.

Promovarea interacțiunii culturale între grupuri diferite provenind atât din interiorul, dar mai ales din exteriorul comunității în vederea susținerii toleranței culturale, a dialogului și a solidarității, dar și a asigurării permisibilității comunicative între diferitele medii socio-culturale, țintind spre dizolvarea problemelor etnice și sociale prin cultivarea spiritului civic;

Protejarea și susținerea libertății de creație, înțeleasă ca drept la exprimare artistică (materializarea într-o formă artistică a unei opinii/poziționări față de anumite lucruri/fapte/acțiuni), în conformitate cu art. 33 al Constituției României și a normelor internaționale, pentru perfecționarea și formarea tinerilor în domeniile artistice și asigurarea performanței în creativitate, cultură și educație, dar și pentru validarea expresivității artistice și dezvoltarea culturală și artistică multivalentă;

Susținerea accesului liber și a oportunităților egale la cultură, sport și educație continuă, oferind condițiile necesare însușirii valorilor, exprimării artistice libere și participarii la manifestări și programe culturale, de dezvoltare, creative și educaționale, crescând gradul de acces și participarea cetățenilor la viața culturală.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.