Video. Primăria Capitalei renunţă la vinieta pentru Bucureşti

Gabriela Firea anunţă modificări în proiecul Oxigen pentru Bucureşti
captura facebook

Proiectul Primăriei Capitalei denumit „Oxigen” şi care se referă la vinieta pentru Bucureşti se modifică. Gabriela Firea a anunţat că renunţă la vinietele pentru  maşinile din provincile. Însă maşinile poluante, indiferent de judeţul în care sunt înmatriculate, nu mai au voie să circule prin centru. Proiectul se află în dezbatere publică.

Proiectul Oxigen a devenit unul extrem de contestat după ce primarul Gabriela Firea a anunţat că şoferii cu maşini înmatriculate în alte judeţe înafară de Ilfov şi Bucureşti, desigur, să plătească viniete atunci când intră în Capitală. Pe de altă parte, cei cu maşini care au norma de poluare euro 3 sau mai puţin, să plătească o taxă de poluare dacă vor să tranziteze centrul Bucureştiului. Primarul Gabriela Firea şi-a susţinut afirmaţiile, aducând în prim-plan o statistică ce relevă faptul că Bucureşiul este una dintre cele mai poluante capitale europene.

Primăria Capitalei renunţă la vinieta pentru Bucureşti

Prima vinietă a fost contestată mai ales de şoferii din privincie care sunt obligaţi să circule zilnic prin Bucureşti dar şi de cei care locuiesc în capitală, muncesc aici, însă nu au domiciliul stabil în Bucureşti, iar maşinile au rămas înmatriculate în provincie. Modificările au fost anunţate în direct pe Facebook de primarul general, Gabriela Firea.

“Toate autoturismele cu grad mare de poluare, fie că sunt în Capitală, fie că sunt înmatriculate în alte judeţe, fie că tranzitează întâmplător Capitala sau sunt aici în trafic zi de zi, să fie privite prin prisma normei de poluare”, a explicat Gabriela Firea într-un mesaj înregistrat pe Facebook.

Maşinile poluante sunt interzise în centrul Capitalei

„Mă bucur că proiectul pentru limitarea mașinilor poluante în Capitală avansează rapid și suscită interes din partea dumneavoastră! Sunt încrezătoare că, la finalul perioadei de consultări, textul rezultat, care vă cuprinde sugestiile primite, vă fi unul bun și complet. Bucureştiul are nevoie de noi toți, să construim împreună, cu responsabilitate și grijă față de fiecare cetățean și viitorul nostru și al orașului”, a scris Firea pe Facebook.

Primarul a anunţat că în centrul Capitalei vor fi interzise toate maşinile care poluează, adică non euro, euro 1 şi euro 2 indiferent de judeţul în care sunt înmatriculate. Şi toate acestea, inclusiv cele din Bucureşti, vor avea nevoie de vinieta dacă vor să circule în restul oraşului.

Citeşte şi: Gabriela Firea: Toate maşinile fără număr de Bucureşti şi Ilfov ar putea plăti o taxă pe zi pentru intrarea în Capitală

În varianta iniţială a proiectului, şoferii bucureşteni plăteau o taxă doar dacă aveau maşini cu normă de poluare euro 3 şi voiau să circule în centrul oraşului. În una dintre variantele propuse acum se prevede că maşinile euro 3, să fie incluse pe lista celor foarte poluante şi deci interzise în centru.

În noua formă, proiectul conţine măsuri şi pentru locuitorii din centrul Capitalei care au astfel de maşini şi sunt nevoiţi să renunţe la ele.

Programul rabla pentru maşinile poluante din centru

Şi pentru că sunt foarte mulţi proprietari de maşini poluante care locuiesc în centrul Bucureştiului, primarul general Gabriela Firea a anunţat un program rabla dedicat lor. Aceştia ar urma primească despăgubiri sub formă de vouchere cu care pot cumpăra fie electrocasnice, fie un autoturism nou, nepoluant.

Citeşte: Alin Tănase, Greenpeace despre vinieta din Capitală: trebuie și alte măsuri complementare

Firea susţine că aceste modificări au fost inspirate din propunerile celor care au trimis mesaje Primăriei Capitalei, dar cum proiectul încă este în dezbatere publică, ar putea urma şi altele. Varianta finală va fi gata luna viitoare, iar măsurile ar urma să intre în vigoare din ianuarie.

LĂSAȚI UN MESAJ