Primăria București: Capitala, unul din cele mai poluate orașe din România și din Europa

Potrivit Primăriei Municipiului București, Capitala se află în topul celor mai poluate orașe din Europa,  Bucureștiul ocupând locul patru și în clasamentul celor mai poluate orașe din România. 

Primăria Capitalei a anunțat faptul că Bucureștiul este un oraș poluat pentru a justifica astfel măsura pe care primarul Gabriela Firea a anunțat că dorește să o ia de la anul , și anume introducerea  unei viniete pentru toate autoturismele care întră în Capitală, dar nu sunt înmatriculate în municipiul Bucureşti sau în judeţul Ilfov.

Primăria Muncipiului București a  precizat, joi, că Bucureştiul se află pe locul şase în topul celor mai poluate oraşe din Europa, fiind astfel necesare măsuri concrete de îmbunătăţire a calităţii aerului.

„În ceea ce priveşte informaţiile false diseminate în mediul public de reprezentanţi ai unor partide politice care nu înţeleg sau ignoră în mod deliberat beneficiile proiectului prezentat de primarul general, Gabriela Firea, prin care se propune instituirea unei viniete electronice pentru circulăţia rutieră pe drumurile publice din Bucureşti, pentru categoriile de autoturisme care au un grad ridicat de poluare, Primăria Capitalei precizează: având în vedere că Bucureştiul este pe locul şase în topul celor mai poluate oraşe din Europa, sunt necesare măsuri concrete de îmbunătăţire a calităţii aerului. În România, Bucureştiul ocupă locul patru în topul celor mai poluate oraşe, după Iaşi, Cluj-Napoca şi Braşov, iar centrul Capitalei, conform măsurătorilor, reprezintă ‘o zonă de vârf’ atât a congestiei rutiere, cât şi a poluării generate de autovehicule”, menţionează Primăria București într-un comunicat de presă. În comunicat se mai arată că în ultimii zece ani numărul maşinilor care circulă prin Bucureşti s-a dublat şi din această cauză valorile de poluare sunt de nouă-zece ori mai mari decât limitele admise. Primăria Capitalei aminteşte că, aşa cum s-a anunţat public, proiectul se va află în consultare publică 45 de zile, termen în care toţi cetăţenii interesaţi pot transmite propuneri de modificare sau completare. Primarul general Gabriela Firea a anunţat miercuri introducerea în dezbatere publică a unui proiect care prevede achiziţionarea unei viniete pentru toate autoturismele care întră în Capitală, dar nu sunt înmatriculate în municipiul Bucureşti sau în judeţul Ilfov.

Ce prevede proiectul gândit de Gabriela Firea

Proiectul anunțat de Gabriela Firea pentru a combate poluarea din Capitală,  și care urmează să între în dezbatere prevede anumite cuantumuri ale vinietei. Astfel,  vinieta „Oxigen – B” pe zi în Capitală va costa 10 lei, pentru o lună 75 de lei, iar pentru un an 1.900 lei.  „Vom introduce vinieta electronică pentru circulația rutieră pe drumurile publice din București. Prima categorie: pentru autoturismele înmatriculate în alte orașe sau state care tranzitează capitală, se va achiziționa vinieta electronică Oxigen-B (București) de acces pentru o zi care va costă 10 lei”, a declarat Gabriela Firea. De această taxă vor fi scutiți cei care locuiesc în București și în județul Ilfov. Mai mult, mașinile sub Euro 3 nu mai au voie să circule prin centrul Bucureștiului. Pentru accesul în centrul oraşului a maşinilor Euro 3 va trebui achitată o vinietă electronică „Oxigen-C” de 75 de lei pe lună sau 900 lei pe an.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here