Previziuni sumbre ale economiştilor: Orice fel de ridicare a impozitelor înseamnă omorârea acestui popor!

Firea introduce o nouă taxă pentru bucureșteni: taxa pentru apa uzată
sursa: Google

„Orice fel de ridicare a impozitelor înseamnă, până la urmă, omorârea acestui popor”, susţine profesorul de economie Mircea Coşea, referindu-se la anunţul liderului PSD, Marcel Ciolacu, prin care se doreşte introducerea impozitului progresiv pe venituri de la 1 ianuarie 2023.

Impozitul progresiv pe venituri ar duce la renunţarea cotei unice, care se aplică în România de mai bine de 14 ani. Concret, acest lucru înseamnă că vor fi stabilite mai multe praguri de venit şi cote diferite de impozit pentru aceste praguri. Un exemplu ar putea fi ca până la 2.000 de lei să fie impozit zero, iar de la 2.000 la 4.000 de lei ar urma să fie aplicat un impozit de 10%.

PNL nu susţine taxe noi

În timp ce social democraţii susţin această idee, naţional liberalii spun că sunt împotriva unei astfel de măsuri.

CITEŞTE ŞI: Ciolacu, despre inflație: „Este influențată în continuare de prețul la energie”

„Eu vă spun acum ca simplu membru al PNL, că noi nu susţinem taxe noi, redimensionarea sistemului de taxare şi aşa mai departe. PNL a venit cu soluţii în 2020 şi în 2021, care au crescut gradul de colectare. Sunt doi ani record. Veniturile la buget la 32,7% din PIB şi 32,8% din PIB în 2020 şi 2021, după ce am scos taxe. Ar fi culmea acum să venim şi să introducem taxe, pentru că asta ar însemna mai puţini bani la buget”, susţine Florin Cîţu, preşedintele Senatului.

Profesorul de economie Mircea Coşea este de părere că orice fel de măsură suplimentară ar apăsa şi mai tare pe umerii românilor sărăciţi. Mai mult, acesta susţine că România nu este pregătită din punct de vedere tehnic pentru implementarea unei asemenea măsuri.
„Ne aflăm într-o criză economică de 50-60 de ani”

Criză fără precedent

„Ne aflăm într-o criză cum România n-a mai cunoscut, poate de – nu ştiu – 50, 60 de ani. Într-o asemenea situaţie, orice fel de ridicare a impozitelor înseamnă, până la urmă, omorârea acestui popor. Cetăţenii României sunt deja apăsaţi de impozite, taxe, scumpiri. Impozitul progresiv poate să fie bun, nu mă îndoiesc de asta, dar trebuie să fie pregătit foarte bine. În şase luni el nu poate fi pregătit în România, pentru că el cere o infrastructură şi o logistică de aplicare foarte complicată”, a declarat acesta.

Totuşi, la Ministerul de Finanţe lucrurile se văd altfel.

„Impozitarea pe salarii în România este ridicată. Nu mă aştept să văd măsuri de austeritate în perioada următoare. Nu am avut discuţii pe această temă”, a declarat Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul de Finanţe.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.