Virgil Popescu, ministrul Energiei, a dat o veste proastă românilor. El spune că există posibilitatea ca facturile la gaz să crească la iarnă cu până la 25 la sută. Totodată, el a explicat motivele pentru care încă de la 1 iulie se aşteaptă ca tarifele la gaze să fie deja mărite.
Ministrul susține că liberalizarea pieţei gazului s-a făcut anul trecut şi a pornit de la un preţ care era foarte jos, pentru că a fost pandemie şi nu a fost cerere şi de aceea nu putem compara 2021 cu 2020 din punct de vedere al preţului, a afirmat ministrul Virgil Popescu.
Prețul gazului crește de la 1 iulie
„Preţul gazului la 1 iulie eu cred că ajunge la nivelul preţului gazului din 2019”, a estimat ministrul Energiei.
„Să nu uităm că preţul gazului din 2019 către clientul casnic a fost un preţ reglementat, reglementat prost cu acea ordonanţă 114, în care producătorii români de gaze naturale pierdeau, câştigau furnizorii, cumpărau ieftin, dar vindeau scump către clienţii casnici”, a menţionat Virgil Popescu.
A crescut cererea
El a arătat că acum cererea de gaz a crescut, pentru că economia a început să meargă.
„Am auzit, dar încă n-am văzut tarife, de scumpiri de 15-16 la sută până la sfârşitul anului”, a spus ministrul energiei, întrebat cu cât s-ar putea scumpi gazul. ANRE, Consiliul Concurenţei, şi ANPC – invitate să verifice aceste scumpiri Când pui o marjă de profit de 250 la sută înseamnă că eşti un speculant, aşa ceva nu poate să rămână, a mai spus Virgil Popescu, pus în faţa unui caz concret de factură la gaze în creştere.
„Cred că şi ANRE, şi Consiliul Concurenţei, şi ANPC trebuie să se uite foarte bine la aceste scumpiri de la data de 1 iulie, pentru că nu pot să stea în picioare”, a spus Virgil Popescu.
Creșterea prețurilor
Întrebat dacă o scumpire de 25 la sută este rezonabilă, dacă e în intervalul comparabil cu 2019, ministrul a spus că un asemenea preţ ar fi un pic mai mare decât 2019. „E adevărat că în această vară, preţul gazului nu a scăzut cum ar fi normal din punct de vedere sezonier, ba din contră, s-a menţinut la un nivel destul de mare din cauza creşterii foarte mare a consumului. Eu nu pot să spun că 20 la sută este rezonabil. După mine, ar trebui să nu existe scumpiri”, a adăugat Virgil Popescu.
Întrebat dacă la iarnă sunt de aşteptat facturi mai mari cu o cincime sau chiar cu 25 la sută, ministrul nu a negat şi a spus: „Dacă ne încălzim pe gaze naturale, cred că da, vor fi mai mari”.
„Evident că este o creştere de preţuri pe piaţă în acest moment şi mă aştept, aşa cum preţul la combustibil, la benzină şi motorină, a urmărit foarte repede preţul petrolului, a scăzut, a crescut, mă aştept ca la scădere de preţ pe cotaţii să avem şi scădere de preţ la tarife, deci furnizorii ar trebui să ştie că dacă acum au mărit preţul pentru că au găsit o conjunctură, când va scădea preţul, să-l şi scadă. Nu poţi să faci profit doar de conjunctură”, a conchis ministrul.
Cetățeanul TV