Prețul cărnii de porc a scăzut, iar despăgubirile întârzie pentru cei afectați de pesta porcină

focar de pestă porcină africană

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, va merge la Comisia Europeană pentru a discuta concret despre despăgubirile pentru pesta porcină africană, în timp ce prețul cărnii de porc a scăzut.

„Joi mă duc la Comisia Europeană, discutăm concret cum putem să luăm banii de acolo, pentru că trebuie o serie întreagă de documente ce trebuie duse, situaţiile exacte, pentru a putea fi corect aşezate în procedurile pe care le susţine Uniunea Europeană. Suntem în contact cu Comisia Europeană şi evident vom face ce trebuie în aşa fel încât să aducem banii la bugetul stat”, a afirmat Daea, la Palatul Parlamentului.

Până acum, despăgubirile pentru pesta porcină au fost date în cazul a peste 4.000 dintre cele 6.000 de dosare autorizate, în total fiind vorba despre 71 de milioane e lei.

„În total este vorba de 71 milioane lei şi vor fi finalizate în următoarele săptămâni, având în vedere procedurile care trebuie îndeplinite. Aceste dosare se realizează la faţa locului, în faţa proprietarului căruia i s-a luat porcul respectiv, apoi urmează un traseu al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare, responsabilă din acest punct de vedere. Ei iau banii, ei distribuie aceste sume către cei afectaţi. Este vorba despre fonduri naţionale acum şi apoi europene”, a mai spus Daea, citat de Agerpres.

Despăgubiri primite în rate

Ministrul Agriculturii a mai afirmat că s-a dispus ca şi România să primească un avans de 70% din plăţile directe, iar pe data de 16 octombrie se va da drumul la subvenţii pentru fermieri. Pentru fermele care au fost afectate de pesta porcină africană, deja se fac eforturi pentru reluarea activității.

„Deja am trimis în partea de nord-vest a ţării directorul care se ocupă cu activitatea de zootehnie din Ministerul Agriculturii. Pe baza programului, pe fiecare fermă în parte, ştiindu-se când s-a neutralizat focarul, trebuie să se realizeze anumite proceduri şi evaluăm, dacă lucrurile merg în paşi normali şi nu mai apar contaminări, după 90 de zile să putem să reluam activitatea acolo. Producătorilor respectivi le vom aduce acolo, prin grija Direcţiilor agricole, a Autorităţii Sanitare Veterinare, material biologic”, a spus Daea.

Prețul cărnii de porc a scăzut

Potrivit ministrului, preţului cărnii de porc a scăzut mai ales că și piaţa va avea de suferit din cauza dispariţiei unor efective de porcine.

„Vedem că a scăzut preţul cărnii de porc. Evaluările acestea nu pot fi făcute acum, evident că piaţa va suferi, pentru că sunt efective de animale care au ieşit din total efective din ţară, dar suntem în programul acesta de repopulare.(…) Piaţa stabileşte cât va fi preţul de Crăciun”, a mai spus ministrul Agriculturii.

LĂSAȚI UN MESAJ