Preşedintele CSM intră puternic în AUR: Nu mai folosiţi Parlamentul pentru rezolvarea problemelor judiciare!

Secţia Specială vrea să redeschidă un dosar în care e vizat un judecător din CSM

Preşedintele CSM, judecătorul Bogdan Mateescu, răspunde printr-o scrisoare publică unei convocări în Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat.

Comisia este condusă de senatoarea AUR Rodica Boancă.

Fără studii sau alte competenţe în domeniul juridic, senatoarea reuşeşte să încalce separaţia puterilor în stat prin încercarea de a rezolva pe cale parlamentară chestiuni rezervate organelor judiciare.

Scrisoarea preşedintelui CSM

Doamnei senator Rodica Boancă,

Președintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din cadrul Senatului României

Stimată doamnă președinte,

Ca urmare a adresei dumneavoastră nr. XXIX/554/2021 referitoare la reconvocarea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii pentru audiere, la sediul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții, în data de 24 martie 2021, vă comunicăm următoarele:

Convocarea pentru audiere este motivată prin invocarea principiului loialității și cooperării dintre instituții și a dispozițiilor art. 1 alin. (4) din Constituția României, republicată.

De esența caracterului loial al colaborării este respectarea cadrului constituțional și legal, autoritățile publice datorând loialitate principiului statului de drept și normelor care îl guvernează.

Instituțiile/autoritățile puse în situația de a colabora trebuie să contribuie la configurarea principiului loialității. Însă, această configurare se va realiza în raport cu competențele constituționale și legale ale fiecăreia dintre instituțiile/autoritățile aflate în colaborare, cu valorile și principiile constituționale incidente respectivei colaborări, colaborarea trebuind să fie făcută în formele prevăzute de lege.

Obiectul dezbaterilor cu privire la care s-a formulat a doua convocare succesivă pentru audiere a Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii îl constituie petiția înregistrată sub nr. XXIX/554/2021, formulată de domnul I.N.

Prin această petiție sunt reclamate presupuse fapte de natură abuzivă săvârșite de un procuror, fiind în concret contestate măsurile dispuse de acesta prin ordonanțele emise în dosarul penal nr. (…) al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.

Or, potrivit art. 32 lit. f) din Regulamentul de organizare și funcționare al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei și petiții, dezbaterile asupra unei petiţii se vor încheia atunci când petentul contestă hotărâri judecătoreşti sau decizii ale parchetelor.

Prin urmare, având în vedere obiectul petiției în discuție, care vizează în concret contestarea unor măsuri dispuse prin ordonanța din dosarul penal nr. (…) al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, apreciem că, în conformitate cu dispozițiile regulamentare mai sus redate, dezbaterile asupra acestei petiții ar fi trebuit încheiate în ședința Comisiei din 9 martie 2021.

Mai mult, aspectele semnalate în petiția nr. XXIX/554/2021 sunt de competența Inspecției Judiciare care, în conformitate cu art. 74 alin. (1) lit. a) și e) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, efectuează cercetarea disciplinară în vederea exercitării acţiunii disciplinare faţă de procurori și verifică sesizările în legătură cu activitatea sau conduita necorespunzătoare a procurorilor ori în legătură cu încălcarea obligaţiilor profesionale ale acestora.

De altfel, sesizarea a și fost transmisă Inspecției Judiciare, aspect care a fost comunicat Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții.

În acest context, convocarea pentru audiere a Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii la dezbaterile unei petiții prin care se contestă decizii ale parchetelor apare ca neloială și astfel inacceptabilă, motiv pentru care nu se impune participarea la dezbaterile care vor avea loc în data de 24 martie 2021.

Cu speranța unei colaborări reale în limitele constituționale și legale,

Judecător Mihai-Bogdan Mateescu

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here