”Premierul paralel” ales de Viorica Dăncilă

În penultima zi a lui februarie, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care reînființa Cancelaria Prim-Ministrului. O instituție desființată de Emil Boc în 2009, cel care considera cancelaria ca fiind un guvern paralel în care se luau de fapt deciziile.

Viorica Dăncilă l-a numit în fruntea Cancelariei pe Costin Mihalache, un fost diplomat specializat în relațiile cu China. Costin Mihalache spune că nu este omul lui Liviu Dragnea și că a fost propus în funcție la dorința exclusivă a Vioricăi Dăncilă.

Premierul paralel, dacă ar fi să ne referim la sintagma lui Emil Boc – dar și la discursurile lui Dragnea, a interacționat în carieră cu Dumitru Nicolae sau Victor Ponta.

De la începutul lunii martie, unul dintre cei mai importanți doi oameni din Palatul Victoria, alături de premierul Viorica Dăncilă, este Costin Mihalache. Asta pentru că în urma unei ordonanțe de urgență din 27 februarie, el a fost numit șef al Cancelariei Prim-Ministrului, o instituție desființată de o parte dintre premieri pentru că o vedeau ca pe un ”guvern paralel”, așa cum declara Emil Boc în 2009.

Nu, nu sunt premierul din umbră, nu sunt niciun pion al Chinei în guvern, nu sunt omul nimănui. Eu nu iau decizii, nu pot lua nicio decizie, doamna premier ia toate deciziile”, ne asigură de la început Costin Mihalache.

Costin Mihalache este un personaj misterios, chiar și când aparent este deschis și amabil. Pare un om pus pe treabă, spre deosebire de majoritatea funcționarilor/demnitarilor impuși de PSD care de obicei doar sunt oamenii cuiva.

Dar, în momentele când vorbește mai liber, pare că are măcar un cui împotriva marilor puteri din Europa și a SUA, care nu ar sprijini destul România. Totuși, recunoaște că adversarul este Rusia, iar investițiile din China încă nu au ajuns.

El a început să urce în structurile statului în timpul guvernării lui Adrian Năstase. El lucra în ambasada din China în 2004, an din care au plecat din China spre România mai multe cadouri pentru Adrian Năstase, cadouri care aveau să ducă la condamnarea fostului premier.

Întrebarea cheie: cine l-a anunțat că va fi șeful Cancelariei?

Întrebat cine l-a anunțat că va deveni în martie noul șef al Cancelariei Prim-Ministrului, adică omul care poate face și desface aproape orice în Palatul Victoria, măcar administrativ, Costin Mihalache evită în primă instanță un răspuns direct.

Eu eram deja consilier de stat de ceva vreme în aparatul premierului. Când am fost numit la CFR, în februarie, am vorbit mai mult cu ea în birou și i-am spus că pierde foarte mult timp cu dosare lipsite de importanță, cu acte și că rolul unui premier nu este hârțogăraia”, își amintește Mihalache.

Continuarea investigației o puteți citi pe Clever News Center.

LĂSAȚI UN MESAJ

*