Premierul Dăncilă va adopta proiectul rectificării bugetare

Dăncilă se laudă că a strâns peste un milion de semnături pentru candidatura la prezidenţiale
Foto: B1

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, azi, că Guvernul va adopta rectificarea bugetară. Ea a spus că este o rectificare pozitivă prin care se va asigura bani pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, dar şi pentru continuarea investiţiilor ”în domeniile prioritare”.

”Vom adopta proiectul rectificării bugetare pe care ministrul Finanţelor l-a prezentat în prima lectură în şedinţa precedentă. Aşa cum am spus şi data trecută, este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, pentru buna funcţionare a tuturor instituţiilor, cât şi pentru continuarea investiţiilor în domeniile prioritare”, a afirmat, luni, Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern, potrivit news.ro.

Guvernul va adopta proiectul rectificării bugetare

Premierul Dăncilă a precizat că bugetul Ministerului Sănătăţii rămâne la nivelul alocat la începutul anului. Fondurile alocate vor fi utilizate pentru dotarea şi reabilitarea tuturor unităţilor sanitare din ţară precum şi pentru continuarea programelor naţionale de sănătate, asigurarea medicamentelor compensate şi plata majorată a salariilor pentru cadrele medicale.

Viorica Dăncilă a mai spus că se va reduce cu un miliard bugetul Ministerului Educaţiei, dar ”educaţia va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42,4 la sută faţă de anul 2018”.

”Dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare. Reducerea de aproximativ un miliard de lei de la Ministerul Educaţiei Naţionale se referă, în principal, la programul Plec la şcoală care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanţat şi implementat până la sfârşitul acestui an. De asemenea, sunt reanalizate cheltuielile de personal care au fost super estimate iniţial”, a mai afirmat premierul.

Ministerele afectate de rectificarea bugetară

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat, săptămâna trecută, că a elaborat proiectul rectificării bugetare şi asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar, în condiţiile în care Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru acest an s-a majorat la 1031 miliarde lei (217,9 miliarde euro), faţă de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la începutul anului.

Conform proiectului prezentat de MFP, au fost reduse substanţial bugetele la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării şi Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educaţiei Naţionale (-1,03 miliarde lei). Bugetul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a fost redus cu 71,66 milioane lei, potrivit proiectului rectificării bugetare publicat, luni, de Ministerul Finanţelor. Totodată, bugetul Serviciului Român de Informaţii (SRI) a crescut cu 396,5 milioane lei, fiind majorate şi bugetele Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP).

Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei, din care 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare. Din această sumă, se prevăd în sumă globală 1,5 miliarde lei, urmând ca diferenţa să se aloce ulterior prin hotărâre de Guvern 1,5 miliarde de lei pentru PNDL.

În plus, s-a majorat cu 400 milioane lei plafonul de împrumuturi/ trageri pentru unităţile administrativ teritoriale.

Plafoanele de contractare acordate din disponibilităţile contului general al Trezoreriei Statului, pentru finanţarea proiectelor de investiţii în cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, se stabilesc în sumă de 10 miliarde de lei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here