Premieră în România: Testarea mai multor persoane într-o singură probă pentru coronavirus

Medici . Sursa foto:Pixabay.com
Medici . Sursa foto:Pixabay.com

Premieră în testarea din România pentru depistarea persoanelor infectate cu coronavirus, până în acest moment realizându-se doar teste individuale.

Testarea mai multor persoane într-o singură probă

DSP Bihor va aplica metoda „pooling”. Adică testarea mai multor persoane într-o singură probă. În cazul confirmării probei, grupul testat pozitiv va fi divizat în subgrupe mai mici, multiplu de doi. Apoi retestat până la identificarea tuturor persoanelor pozitive (ex. divizare grup: 64, 32, 16, 8, 4, 2). Dacă proba este negativă, înseamnă că toți cei din grupul testat sunt neinfectați cu coronavirus.

Noua strategie de testare comunitară constă în definirea de zone clar delimitate geografic, cu populație omogenă. Si testarea într-o singură probă a mai multor persoane din respectiva comunitate.

”Metoda de testare comunitară crește volumul, viteza și eficiența depistării persoanelor infectate cu Covid-19 .Vine în completarea procedurilor în vigoare, care se bazează pe testarea individuală. Are un ritm de depistare mai lent”, se arată în comunicatul DSP Bihor.

Instituția arată că, pe lângă creșterea volumului și vitezei de depistare a cazurilor pozitive, această metodă crește și eficiența testării. Prin folosirea unui număr considerabil mai mic de teste. Față de testarea individuală care se practică în prezent.

Testare comunitară va fi aplicată și în cazul celor 1.380 de persoane aflate în carantină

Metoda de testare comunitară va fi aplicată și în cazul celor 1.380 de persoane aflate în carantină pentru a preveni răspândirea intra-comunitară a infecției.

Direcția de Sănătate Publică Bihor arată că, deși metodologia actuală prevedea că testarea persoanelor carantinate asimptomatice nu este necesară, în județul Bihor toate persoanele au fost testate înainte de ieșirea din carantină.

Specialiștii DSP arată că strategia este aplicată cu succes în prevenția Covid-19 în Israel. Ea este o metodă folosită la nivel mondial în prevenția altor tipuri de epidemii. Metodologia de aplicare pentru Bihor a fost avizată de un grup de specialiști din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea și al Direcției de Sănătate Publică Bihor

DSP are un aparat de testare Real Time PCR cumpărat din donații comunitare în luna martie. Iar de săptămâna viitoare va intra în funcțiune un al doilea aparat de testare PCR, achiziționat cu acordul Ministerului Sănătății, potrivit comunicatului citat.

Orădenii, testați preventiv în spațiile publice

Primăria Oradea a decis ca, începând de luni, 13 aprilie, orădenii să fie testați cu termometre cu citire de la distanță pe stradă, în piețe și la locul de muncă/ Este o măsură preventivă pentru a identifica persoanele care prezintă febră.

Măsura, valabilă pentru municipiul Oradea, a fost anunţată de primarul Ilie Bolojan. Ea a fost oficializată prin prima hotărâre a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Primăria a achiziţionat circa 2.000 de termometre. O parte din ele vor fi puse la dispoziţia firmelor cu titlu gratuit .

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here