Premieră în România: O primărie a reușit să emită un certificat de urbanism în format sută la sută digital

sursa foto: Primaria Galati

Primăria municipiului Galați a emis primul certificat de urbanism în format sută la sută digital. Este prima primărie din România care adoptă o astfel de soluție. Un astfel de certificat poate fi obținut prin depunerea pe site-ul primăriei a unei cereri în format electronic, iar documentul va fi transmis pe e-mail.

„Intenția noastră este să venim în ajutorul cetățenilor cu soluții moderne și simple, care să reducă cât se poate de mult timpul de așteptare, statul la cozi și la ghișee. Există destul de multe solicitări de obținere a certificatelor de urbanism digital, așa că am găsit această soluție cu sprijinul partenerilor noștri, iar de curând a fost emis primul astfel de certificat. Este o premieră în România și un prim pas spre o administrație mai deschisă odată cu oferirea de noi servicii electronice către cetățeni”, a declarat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

În momentul de față, un astfel de certificat poate fi obținut prin depunerea pe site-ul primăriei a unei cereri în format electronic, iar documentul va fi transmis pe e-mail. Procesul se face fără nici un fel de interacțiune cu ghișeul primăriei.

Certificatul de urbanism emis astfel conține semnăturile electronice calificate nominale ale reprezentanților primăriei, iar la final se aplică sigiliul electronic al Primăriei Municipiului Galați.

„Procesul de găsire a celei mai bune variante atât pentru cetățean, cât și pentru primărie, a fost destul de lung, în sensul că s-au testat mai multe soluții până ce s-a ajuns la cea optimă, pentru a ne asigura că și din punct de vedere legal este 100% sigur. Cu ajutorul soluțiilor de semnare electronică, foarte multe fluxuri de documente ale instituțiilor de stat se pot simplifica și ușura atât munca angajaților, cât și efortul cetățenilor, iar varianta folosită la Primăria Galați poate fi ușor implementată în oricare altă primărie”, transmit reprezentanții certSIGN.

Această soluție este pe cât de utilă și ușor de implementat, pe atât de convenabilă, cu un impact imediat în reducerea costurilor față de procesul clasic, pe hârtie, și a timpilor de răspuns către cetățeni.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here