Povestea preotului român care a ajuns episcop auxiliar la Roma

FOTO: Ercis
FOTO: Ercis

Un preot român, originar din Iași, a o fost numit director al Asociației Caritas Roma. Preotul Benoni Ambăruș a fost numit de vicevicarul general al pepei, cardinalul Angelo De Donatis. Preotul a absolvit Seminarul din Iași și apoi Seminarul Roman Major din Roma, fiind sfințit preot la Iași, în 2000.

Și-a dat licența în teologie la Universitatea Pontificală Gregoriană și apoi a fost vicar parohial și paroh în mai multe regiuni din Diaceza de Roma. Pe 2 mai a fost consacrat ca episcop auxiliar de Roma. Acesta va avea delegaţia pentru caritate, pentru pastoraţia migranţilor (îndeosebi rom şi sinti) şi funcţia oficiului misionar diecezan. Este pentru prima dată când un român ocupă o poziție atât de înaltă în Biserica Catolică din Italia.

Potrivit site-ului Episcopiei Romano-Catolice, care citează presa din Italia, părintele Ambăruş s-a declarat uimit pentru desemnarea sa pe poziţia respectivă la momentul primii veştii, la mijlocul lunii martie. „Toată viaţa mea, toată istoria mea, este învăluită de această bunătate. Îi mulţumesc episcopului nostru Papa Francisc pentru încrederea pe care mi-a manifestat-o. Un preot străin, român roman, episcop auxiliar de Roma! Sunt glumele Domnului şi… ale papei, faţă de mine, care ar fi trebuit să rămân în Italia numai patru ani!”, a declarat Benoni Ambăruş.

Don Ben, așa cum îi spun apropiații, a spus că a fost foarte emoționat când primit distincția. „Am trăia această emoţie şi gratitudine gândidu-mă că Dumnezeu m-a ales pentru acest lucru”, a spus în cadrul interviului la ERCIS FM, radioul Episcopiei Romano-Catolice din Iași. În blazonul său de episcop se regăsesc elemente care l-au caracterizat toată viaţa pe acesta: strada, „fiindcă am mers foarte mult pe jos, pe cărări, pe munte, în pădure”, dar şi Sfântul Iosif cu un crin şi un dreptar, fiindcă se simte apropiat de la Iaşi de acel sfânt, alegând dreptarul pentru că bunicul său a fost tâmplar. În blazonul său se regăseşte şi luna, şi steaua de pe stema Moldovei, pentru „ca să nu uit rădăcinile mele, de unde am venit şi unde am crescut”.

Toiagul său va fi realizat din lemn, din bărcile imigranţilor care ajung în Italia, realizat de către un artist local. „În momentul de faţă, civilizaţia Europei se va înfrunta în mod senin cu fenomenul imigraţiei, care va veni în toate ţările Europei. Nu trebuie doar să îl suportăm ci să îl conducem, fiindcă dacă nu îl administrăm bine suntem destinaţi să avem un viitor nefast”, a concluzionat noul episcop auxiliar al Romei. 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.